Правилният избор на гуми за трактор

гуми за трактор

Обработката на земеделски земи е трудоемка и времеемка дейност, изискваща употребата на специален прикачен инвентар и селскостопанско оборудване, сред което са и тракторите. Правилният избор на агро гуми е от съществено значение за извършваната от машината дейност. Какви са особеностите при избора и кои параметри да не пропускаме? Кои са популярните марки, предлагащи качествени решения?

Кои марки агро гуми имат модели за трактор

Селскостопанските трактори използват различни от обичайните автомобилни гуми. Те се предлагат в целосезонна версия и са проектирани за работа върху мека почва, чийто състав много наподобява този на заснежения път. Отличават се с редкия си протектор, чието разположение наподобява рибена кост. Винаги са с висок профил и диаметър на окръжността от 24 инча или повече. Високият клирънс е особено важен за преодоляването на големите коловози и ефекта при предаване на въртящия момент от мощния двигател.

Цените на гумите за трактор са много по-високи от тези при автомобилните аналози. Това много вдига разходите на земеделците и производителите се опитват да ги направят по-дълготрайни, добавяйки различни технологии. Сред успешно справящите се марки са Taurus, която е основана през далечната 1882 г., а днес вече е собственост на Michelin. Френската компания Kleber е другият успешен бранд, съществуващ от 1980 г., а днес отново е част от групата на Michelin. Основен акцент при фирмените агро продукти е защитата на почвата и повишаването на земеделските добиви.

Важни параметри за сравнение на гуми за трактор

Изборът на гуми за трактор може да се окаже сложен процес освен ако не сте запознати с някои особености. Ето заслужаващите внимание параметри:

  • товарен индекс (LI) – без значение от вида и размера, този индекс ви информира за максималния товар, който може да се поеме;
  • скоростен индекс (SI) – информира ви за максималната скорост на движение, до която гумата може да издържи. Той е в съответствие с товарния индекс;
  • с камера или без камера – първите имат допълнителна вътрешна надуваема камера, която издува външната. При вторите вътрешната липсва, така че се изисква добро уплътнение и залепване около джантата. Безкамерните решения днес са по-предпочитаните;
  • теглителна сила – позволява ви да разберете за каква теглителна сила са проектирани и тя съпоставима ли е с вашите нужди. С добър показател са радиалните решения, но те трябва да са задвижващите;
  • тип на конструкцията – радиални или диагонални. Радиалните са по-популярните и се отличават с висока устойчивост към повреда. Това се дължи на конструкцията им, в която се използва здрава метална тел. В някои случаи (предимно при диагоналните) се срещат платови модели, при които се наблюдава високо съдържание на текстил.

Трябва да сме запознати с характеристиките на превозното средство, за да можем да осигурим най-подходящите аксесоари за тях.

Сподели с приятели!

Author: admin

Павел Джунев