Прогонете всякакви вредители от градината си

Почвата произвежда вкусни и сочни плодове и зеленчуци, но те се услаждат не само на нас хората, но и на различните други насекоми и по-едри животни, с които трябва да се борим. Как да водите успешна борба с вредителите в градината и да осигурите нейната защита? С какви средства и методи може да се случва това и кои препарати са подходящи за използване?

Как да прогоните вредителите от градината си?

Унищожителите на плодовете, зеленчуците, цветята и овошките в градината могат да са както различните микроорганизми (бръмбари, листни въшки, акари), така и по-едрите животни като къртици, мишки, птици, змии и дори катерици. За отделните случаи се изисква предприемането и на различни методи за борба.

Съществуват няколко варианта за прогонване и борба с вредителите:

  • агротехнически – предвижда подбирането на определени сортове растения, които са устойчиви на вредните насекоми;
  • физико-механични – създават се механични средства и капани за борба с вредителите, както и ръчното събиране на вредните насекоми (гъсеници, копринена буба, листни бръмбари и т.н.);
  • биологични – използват се естествените врагове на унищожителите на растителността – ентомофаги, представляващи паразити, хищници и микроорганизми, извършващи борбата с нашествениците по естествен път;
  • химичен – прибягва се до употребата на химически препарати за превантивна защита и за унищожаване на нападателите на растителността. В първия случай се прилага преди нашествието, а във втория – след него.

Какви средства можете да използвате?

За успешната борба с вредителите има възможност за използване на различни средства. Постоянната ротация на растенията и обработката на почвата, както и нейното регулярно торене унищожава микроорганизмите и бръмбарите, които са вредни за растенията.

Използването на специални капани за улавяне на по-големите унищожители на растителността като къртиците, мишките, птиците и катериците ще позволят денонощното опазване на градината. Прилагането на специалните химически препарати може да предпази растителността от нашественици и дори да ги унищожи, ако те вече са в действие.

Увеличете ефекта от препаратите с правилната употреба

При употреба на химическия метод се препоръчва извършване на правилен избор на препарат за унищожаване на нашествениците и за поддръжка на доброто състояние на растенията. Подобни продукти не бива да унищожават “добрите” микроорганизми, а правилното им приложение ще гарантира дълготрайност на защитата.

Сподели с приятели!

Author: admin

Павел Джунев