Професионални съдове за готвене

Видове професионални съдове за готвене и тяхното предназначение и предназначение на професионални съдове за готвене

Професионални съдове за готвене биват различни видове, като всеки съд е предназначен за извършване на определени технологични процеси за готвене или приготвяне на ястия. Ето защо в съдовете за професионални кухни е важно предназначението на приборите, тяхната ергономичност, практичност (т.е. висока якост и устойчивост на износване), лекота на почистване и устойчивост на използване на мощни почистващи препарати, както и възможността за миене в съдомиялни машини. Също така, размерите на съдовете за готвене са не по-малко важни, тъй като съдовете за готвене трябва да съответстват на размерите на кухненското оборудване (в идеалния случай диаметърът на дъното на тенджерите трябва да е равен на диаметъра на горелките, използвани от печки, като изключение – печки с монолитна нагревателна повърхност).
Обикновено професионалните съдове за готвене могат да бъдат разделени на тенджери, тави и тигани. За разлика от предназначението, те могат да се различават по габаритни размери (диаметър, височина), форма (с вертикални или наклонени, конични стени) и изпълнение (брой дръжки, подсилена страна). Дръжките на професионалните съдове за готвене обикновено са проектирани така, че да сведат до минимум нагряването им по време на готвене за пренареждане или прехвърляне на съдове без използване на термоустойчиви ръкавици. Дръжките от повечето производители имат многоточково заварено закрепване към тялото на самата чиния, което ви позволява да постигнете необходимата здравина на закрепване, т.к. ястията, заедно с продуктите, които се готвят в него, понякога имат значителна маса, равна на няколко десетки килограма.

Избор на професионални съдове за готвене

От особено значение при избора на необходимите съдове за готвене е универсалността на съдовете за готвене по отношение на използването им с различни видове печки: газови, електрически, керамични и индукционни. Производителите съобщават за възможността за готвене на различни видове печки чрез нанасяне на специални пиктограми върху съдовете или техните опаковки. Видове плочи
За бързо и равномерно загряване на сготвените продукти, съдовете за готвене трябва да имат термодифузионно многослойно дъно (най-доброто използване на материала: неръждаема стомана AISI 304 за тялото на съда – алуминий за топлопроводимост – неръждаема стомана AISI 441 за дъното). Неръждаемата стомана AISI 441 се отнася до мартензитни стомани, т.е. проявява магнитни свойства и се използва за готвене на индукционни печки. Дънните капаци сандвич за професионални съдове за готвене обикновено са универсални, т.е. подходящи за тенджери, котли, тигани, тенджери, като, както и самите съдове, са изработени от неръждаема стомана, леки са, имат дръжка за минимизиране на топлината и подсилен ръб, благодарение на който са здраво фиксирани и прилепва плътно към ръба на съда. Съдовете са изработени от неръждаема стомана (най-добрата стомана като цена и производителност е стомана AISI 304) с дебелина на стената от 0,7 до 1 мм. Такава стомана има висока топлоустойчивост и запазва свойствата си в температурния диапазон от -40 до +800 °C. Неръждаемата стомана и нейните легиращи компоненти са инертни по отношение на хранителните продукти, което позволява да се запазят вкусовите качества на храните и ястията, приготвени в тях. Съдовете, изработени от такъв материал, са лесни за почистване и дезинфекция, а също така са устойчиви на абразивни почистващи препарати.

Видовете тенджери

Тенджерите (котли) намират широко приложение в професионалните кухни (от немската дума kasserolle) и са предназначени за приготвяне на различни сосове, бульони, за готвене на зеленчуци, зърнени храни, гарнитури, за приготвяне на първи ястия и напитки (компоти, плодови напитки и други напитки ). Саксиите се изработват с обем от 1,4 до 100 литра и диаметри от 16 до 50 см.
Дъблоките тенджери се произвеждат с обем от 6,1 до 100 литра и диаметър от 20 до 50 см. Тенджери високи (стокпот) се изработват с обем от 2,8 до 53 литра и диаметър от 16 до 44 см. Стандартните тигани (дълбок гювеч) се произвеждат с обем от 2,2 до 56 литра и диаметър от 16 до 48 см. Ниските тигани се изработват с обем от 1,4 до 41,5 литра и диаметър от 16 до 48 см. Тигани с нисък ръб (тенджера) се предлагат с вместимост от 10 до 22 литра и диаметри от 40 до 48 см.

Името тенджера идва от името на ястието и начина на приготвянето му – соте (sauter, в превод от френски – да скача, подскача). Тенджерас висок ръб и една дълга дръжка. Тенджери се използват за приготвяне на втори ястия, сотиране на зеленчуци, приготвяне на сосове и кремове, за задушаване, сушене или задушаване на готови ястия преди сервирането им, както и за варене на тестени продукти, при което е необходимо да се разклащат приготвените ястия. Те са високи и малки, конични и цилиндрични, с обем от 0,8 до 10 литра.

Дълбоките тенджери (дълбока тенджера) се произвеждат с обем от 2,2 до 10 литра и диаметър от 16 до 28 см. Стандартните тенджери (тенджера) се правят с обем от 0,8 до 4,5 литра и диаметър от 13 до 28 см. ( конична тенджера) се произвеждат с обем от 0,9 до 2,8 литра и диаметър от 16 до 24 cm.

Професионални тигани


Тиганите са предназначени за задушаване, пържене, запичане на продукти. Обикновено са с кръгла форма, с една дълга дръжка (тиганите с голям диаметър може да имат допълнителна къса дръжка).

Важно е да добавим, че тиганите се произвеждат с обем от 1,4 до 10 литра и диаметър от 20 до 44 см.

Финални думи

Ако сте кулинар, който работи в изискан ресторант, то трябва да знаете и най-малкия детайл, касаещ тенджерите, тавите, както и останалите елементи в кухнята.

Надяваме се, че тази стаитя Ви е била полезна.

Сподели с приятели!

Author: admin

Павел Джунев