Кои уханни нотки са най-подходящи за зимни парфюми

В студените месеци на годината категорично най-търсени са топлите и пикантни аромати. Идеалните парфюми за есента и зимата трябва да са богати на подправки. По този начин те създават допълнително чувство за уют и комфорт, както на този, който ги носи, така и на хората около него. През зимата най-търсени за дървесните парфюми, както и ориенталските ухания.

Парфюми с пачули са много приятни през студените сезони

Уханието на пачули е топло, земно, дървесно и пикантно, като в същото време не е прекалено сладко. Неговото богатство и многоплановост го правят една от най-предпочитаните съставки за зимни парфюми. Използва се често при разработването на ароматни композиции, тъй като подсилва останалите нотки в тях и прави комбинациите чувствени и запомнящи се. Парфюми с пачули са любими, както на мъжете, така и на жените. Пачули се съдържа в някои от емблематичните парфюми на най-големите ароматни къщи. Любопитна подробност е, че храстовидното растение с интересен аромат е символ на благоденствие и мощ в някои култури. Смята се, че привлича богатството и затова много хора капват есенция от пачули в портфейлите си. Растението е най-разпространено в Индия, Китай, Филипините, Карибите, Южна Америка, Индонезия, Виетнам и в тропическа Азия. Според историци е пренесено в Европа от френския император Наполеон Бонапарт през XIX век. Наполеон бил запленен от изтънчения аромат на пачули, който се излъчвал от кашмирените палта, които взел със себе си от Индия. И до днес уханието се отличава със своята изтънченост и аристократизъм. Етеричното масло от пачули се възприема и като силен афродизиак, който концентрира мислите към желание за наслада. Всички парфюми с пачули имат силата да завладяват сетивата на подсъзнателно ниво. Избирайки парфюми с пачули ставаме по-щастливи и удовлетворени, тъй като уханията им се борят със стреса и депресията. Парфюми с пачули са идеален избор в навечерието на коледно-новогодишните празници. Те генерират хармония и вътрешен мир, засилват вдъхновението и творческия стремеж.

Парфюми, в които се долавят пикантни подправки също са особено харесвани през зимата

Търсят се ухания, които съдържат нотки карамфил, кардамон, мента, джинжифил, канела и т.н. Канелата се добива от тропическото лаврово дърво, като за получаването ѝ се използва вътрешната част на кората. За родина на ароматната подправка се смята Шри Ланка, добива се също в Китай, Египет, Индия, Южна Америка, Африка и Австралия, както и на остров Ява. Тайната как се добива канела е една от най-дълго пазените, разкриват я португалците през 1505 година. Днес канелата е една от най-използваните съставки в кулинарията и парфюмерията. Друга популярна подправка, намерила място при производството на зимни парфюми е джинджифилът. Използват се също кардамон и карамфил, които са известни с подчертано пикантния си характер.

Топлото и деликатно ухание на ванилия е един от фаворитите при избора на зимни парфюми

Мекото, нежно и вкусно ухание се харесва на мъже и жени от всички точки по света. То създава чувство на лекота и радостна емоция, премахва депресията и тревожността. Ванилията, използвана за подправка в кулинарията и парфюмерията се извлича от семенните шушулки на три вида орхидеи: Vanilla Planifolia, Vanilla Pompona и Vanilla Tahitensis. Те са дълги лиани с бели или жълто-зелени цветове. Още ацтеките оценили полезните свойства на ванилията, като я включвали в специална напитка, смятана за афродизиак. За родина на ванилията се приема Мексико, тъй като единствено там опрашването на растенията става по естествен път. В другите части на света, където се отглеждат ванилови орхидеи, опрашването се извършва ръчно, което е доста трудоемък процес. Испанците пренасят ванилията в Европа през ХVI век. В парфюмерията ванилията се използва под формата на екстракт, който се извлича от натрошени зърна чрез филтрация. Най-ценна е бурбонската ванилия, която се отглежда на остров Мадагаскар. Известна е като “мадагаскарско злато”, тъй като цената на килограм шушулки надминава 500 долара, поради което ваниловите плантации се охраняват денонощно, не са изключение и кръвопролитните битки за опазването им. Това прави бурбонската ванилия една от най-скъпите съставки в парфюмерията и всички компании, които я включват в състава на своите парфюми, държат да го подчертаят.

Подберете най-подходящите за вас зимни парфюми съобразно личния си стил и вкус. Каквито и ухания да подберете, те ще ви накарат да се чувствате уютно и комфортно през студените месеци.

Сподели с приятели!

Author: admin

Павел Джунев