Какво е ауспух и как работи

Много собственици на автомобили вече са свикнали с факта, че колата им работи доста тихо, но не са се замисляли защо се случва това. 

Как работи ауспухът на автомобила, от какво се състои?

В изпускателната система ауспухът на автомобила играе една от най-важните функции. Той се намира под задната част на каросерията, визуално виждаме само изпускателната тръба на ауспуха, от която излизат отработените газове.

Най-изразените функции на ауспуха могат да бъдат описани, както следва:

  • дисперсия на звуковата вълна, възникваща от детонацията на горивната смес в горивната камера на двигателя;
  • окончателното понижаване на температурата на отработените газове до 120-150ºС;
  • изолиране на кабината в автомобила с водача и пътниците от изгорели газове.

Как работи ауспухът на автомобил?

Функционалната част на изпускателната система е ауспухът. Ако погледнем как изглежда ауспухът в разрез, можем да видим, че има камери с различни размери, които свързват перфорирани тръби. Някои дюзи са с по-голям диаметър, други с по-малък диаметър, а самите камери понякога са разположени под някакъв ъгъл спрямо основната посока на движение на отработените газове. Така е устроен, че звуковата вълна, преминаваща през тези камери намаляват нивото на енергия.

Как работи ауспухът по отношение на движението на звуковата вълна?

Ето, точка по точка:

  1. перфорирана тръба в ауспуха – тя позволява да се разпръсне звуковата вълна през решетъчната тръба;
  2. камери с различни размери – в камерите звуковата вълна затихва, т.е. намалява се енергията;
  3. ъгли в камерите на ауспуха, както и препятствия – тези елементи позволяват да се раздели звуковият поток, за да се потуши допълнително;
  4. стеснени (конусовидни) елементи – понякога автомобилният ауспух се състои от тях. Тук звуковата вълна губи своите характеристики и се компенсира частично;
  5. звукопоглъщащ (акустичен) материал – всеки топлоустойчив издръжлив порест материал, който заглушава звука играе ролята на абсорбатор на вълни.

По всеки от тези начини ауспухът на колата заглушава звука. По-точно, позволяват да се доведе нивото на шума от работата на двигателя до приемлива стойност, приятна за човешкия слух.

Как се правят ауспусите?

Производителите на превозни средства и по-специално изпускателните системи са изправени пред предизвикателството: как правилно да намалят шума от двигателя, като същевременно намалят обратния поток. 

Този проблем се решава за всяка марка и модел на автомобила поотделно. Всички елементи във вътрешната структура на ауспуха са изчислени и приложени, като се вземат предвид специфичните технически параметри на всеки автомобил. 

Как си изчисляват характеристиките, както и какви технологии се използват за заглушаване на звуковата вълна, какъв ще е размера на ауспухът за автомобила, каква конфигурация ще има, всичко това се решава от дизайнерите на автомобили. 

В днешно време всичко свързано с изпускателната система на автомобили от всички марки могат да се открият на един клик разстояние в онлайн магазина на Еко Трафик, който предлага широка гама от:

Предлагат се и автосервизни услуги с компетентни специалисти, които монтират, поправят и снабдяват с качествени резервни авточасти и консумативи, както и прецизно да извършват всички ремонти, предоставя се гаранция за вложените материали и сервизни дейности.

Бъдете сигурни, когато правите поръчка, че ще получите качество.

Сподели с приятели!

Author: admin

Павел Джунев