Как се рисува по номера?

От къде се започва ? Кратко въведение …

Ако смятате, че сте креативна личност, то можете да опитате да създадете собствена картина. Ако вашето желание, копнеж е е да създадете произведение на изкуството, то тогава можете да опитате да рисувате по номера… А знаете ли как да рисувате по номера? Прочетете цялата статия и ще разберете много важни неща, касаещи именно този тип рисуване.

Рисуването по номера с боя илюстрира концепция, която е лесна за разбиране. Идеята е да се раздели картината на части и след това да се работи върху всяка от тези части поотделно. Рисувайки по този начин, действието се свежда до оцветяване по схема, лесно, подредено и удобно. За да се постигне равномерен цвят се минава с боя по няколко пъти.

Прочетете следващите редове за да разберете как успешно да изработите картина за рисуване по номера.

Какво е точно е рисуване по номера?

В основата се състои идеята за рисуване с боя и четка, но по номера. Важно е да отбележим, че не е нужно да сте карали курсове в художествени школи, за да рисувате подобни картини. Достатъчно е да имате търпение, желание и да желаете да създадете интересен шедьовър. Всичко се случва с помощта с обикновена четка за рисуване и акрилни бои за оцветяване.

Броят на цветовете, които използвате, зависи от това какъв вид и колко сложна картина искате да направите. Най-често малките модели са с по-малко цветове и по-големи зони за оцветяване. По-сложните и големи пейзажи и натюрморти се характеризират с използването на поне 20 цвята и множество малки зони, за да оформят добре светлосенки.

Съществуват и монохромни картини за рисуване по номера, в които се използва само черно или черно и сиво.

Няколко полезни съвета, които трябва да знаете, преди да закупите пъвият комплект за рисуване по номера

Днес можете да закупите картини за рисуване по номера от много търговци, както онлайн, така и в традиционни магазини. Този голям избор предразполага към голямо разнообразние от модели. Важно е да обърнем внимание на няколко детайла, които да имате предвид преди покупка:

  • Наличие на подрамка – понякога липсва такава подрамка, за да е по-изгодна цената. Дръжте на това, да присъства такава, тъй като това може да затрудни драстично вашето творческо изживяване. Най-честите проблеми са: напукване на акрилните бои при рамкиране, усукване на платното и прокъсване на основата при опит за собствено опъване.
  • Четки в комплекта – особено ако това ви е първия модел за рисуване по номера е важно да обърнете внимание на включените четки. Най-често те са 3 на брой с различен размер.
  • Крепежи за окачване на стена – в забързаното си ежедневие често нямаме време да оставим творенията си за рамкиране. Това може да се окаже излишно ако във вашия компект има включени кукички, халки и винтчета за окачване.

Етапи при рисуването по номера

Рисуването с боя по номера е прост начин за изработване на сложни картини. Независимо дали рисувате само един обект или сложен натюрморт, оцветяването на картина по номера следва няколко основни стъпки:

Етап 1: Пригответе се за рисуване

  1. Помислете за най-светлото и удобно място за работа у Вас. По възможност използвайте статив за рисуване. Ако работите на бюро или маса, покрийте повърхността с подложка, за да избегнете трайни зацапвания.
  2. Напълнете съд с чиста хладка вода. Препоръчваме използването на преварена или дейонизиране вода, за да се избегне отлагането на котлен камък.
  3. Позиционирайте четките за боя близо до вас. Не ги оставяйте потопени в съда с вода, за да не се разрошат върховете им.

Етап 2: Подгответе боите

Добрият художник подготвя добре консумативите си преди да започне да твори.

Най-често в комплектите за рисуване по номера са дадени 3 размера четки. Потопете ги във вода и ги изплакнете внимателно. Не оставяйте много вода в космите на четката. За целта може да я допрете леко до стената на съда с вода или да използвате салфетка. Върхът на четката трябва да е леко навлажнен, за да не влияе на гъстотата на боите, но и да ги нанася плътно.

Преди да започнете да нанасяте боя върху платното за рисуване е важно да се уверите, че съответният цвят боя е в правилната консистенция. Колкото и добре да са затворени контейнерчетата с акрилни бои, понякога е възможно да се забележи изсъхване на най-горния слой. За целта добавете няколко капки вода и разбъркайте внимателно. Не потапяйте цялата четка, а само връхчето.

Етап 3: Стартирайте с рисуването

Съществуват няколко техники на изпълнение на картините за рисуване по номера:

  • От светло към тъмно: първо се оцветяват зоните с бели или много светли цветове. По този начин на границите с тъмни цветове ще се получи ясна и отчетлива граница
  • От център към краища: Започва се от централната част на картината и постеменно се преминава към периферията. Така се избягва зацапване при допир на ръката, която рисува.
  • От горе надолу: Идеята е същата като при предишната техника, но с тази разлика, че тук е по-лесно да се следи кога е време да сменим цвета.
  • От голямо към малко: При тази техника първо се оцветяват големите зони, които най-често се явяват и фон на картината. За накрая остават малки детайли в централните обекти. По този начин се елиминира опастността да оцветите върху детайл докато оцветявате голяма зона.

Независимо коя техника за рисуване по номера изберете е важно да спазвате правилото “Използвайте по-малко боя, от колкото смятате за нужно“. Правилното оцветяване се изразява в нанасяне на няколко тънки равномерни слоя.

Етап 4: Промяна на цвят

При промяна на цвета, който оцветявате, е важно да изплакнете обикно четката, с която работите. Препоръчваме поне 2 изплаквания и подсушавания в салфетка преди да я потопите в новия цвят, особено ако преминавате от светъл към тъмен цвят или обратното.

Етап 5: Преливане на зони

Следват и етапи по запечатване на картината и поставяне в рамка.

Финални думи

Опитайте нещо различно! Рисувайте по номера! Нещата се случват лесно, удобно и приятно! Не е нужно да присъствате на някакви уоркшопи, или на курсове с други хора! Всичко можете да сторите сами у Вас! Ако вече имате натрупан опит в сферата на изобразителното изкуство, импровизирайте с ваши техники, опитвайте нови такива и продължавайте да творите!

Сподели с приятели!

Author: Vasileva