Асфалтиране на алея или път: какво трябва да знаем

Много материали могат да се използват за да се изгради равна повърхност за алея. Опитът обаче е доказал, че асфалтът често е най-популярния и практичен избор. Ако сте попаднали при нас търсейки информация за цените за асфалтиране от Ojob са изготвили огромен наръчник по темата. Нека да видим обаче какво трябва да имате предвид при асфалтирането на една алея и с какво асфалтът се отличава от другите материали.

Предимството на асфалтовите алеи пред други материали за полагане, като бетон, например, е, че алеята може да започне да се използва почти веднага. Асфалтова алея може да бъде готова за използване само няколко часа след като се постави асфалта. За разлика от бетонът, на който му трябват дни или дори седмици. Това е така, защото асфалтът се втвърдява чрез охлаждане.

Други предимства от монтирането на асфалтова алея включват:

  • Гъвкавост на материала, което прави алеята по-малко податлива на напукване.
  • Ниската цена, тъй като асфалтът обикновено е по-евтин от бетона за големи площи (над 150 m2), например.

Какво трябва да знаете за полагането на асфалт?

Полагането на основата може би е най-важната стъпка при асфалтирането. От нея зависят качеството и дълготрайността на алеята или пътя. Колкото по-добре е поставена тя, толкова по-дълго време асфалтът ще остане без пукнатини.

Качествената основа трябва да притежава следните характеристики:

  • Почвата трябва да отвежда водата добре. Лошото оттичане на водата ще ви струва много разходи за ремонт в бъдеще.
  • Основата трябва да бъде уплътнена добре, за да осигурява стабилност на асфалтовия слой отгоре. Това ще намали разместването на асфалта и ще увеличи максималната му дълготрайност.

Обикновено можете да избирате между различни варианти за основа, а изпълнителят ви ще ви посъветва за най-добрия. Можете например да положите асфалта върху съществуващата алея. Този вариант е възможен само ако съществуващата алея е в много добро състояние и ако по-високото ниво на асфалта не засяга други конструкции като огради, порти и подове.

Можете да положите асфалта директно върху почвата. Фирмата за асфалт ще премахне съществуващата алея (ако има такава) и ще уплътни почвата. Този вариант може да бъде рентабилен, но и по-малко издръжлив. Всичко зависи от това дали съществуващата почва може да се отводнява добре или не.

Полагане на асфалт върху основа от инертни материали. Фирмата за асфалт ще премахне съществуващата алея (ако има такава) и ще добави 15-20-сантиметров слой уплътнен инертни материали под асфалта. Това често е предпочитаният вариант и гарантира по-голяма издръжливост, тъй като не зависи от външни фактори (като първоначалната почва и съществуващата алея).

Колко време отнема полагането на една асфалтова алея?

В зависимост от размера на проекта, асфалтирането може да отнеме около 2-3 работни дни. В повечето случаи асфалтовата алея може да се използва само няколко часа след приключване на ремонтните работи, въпреки че процесът на „напълно втвърдяване“ може да продължи до един месец.

Кога е най-подходящото време за асфалтиране?

Тъй като асфалтът трябва да е горещ, за да може да се обработва, топлите месеци са идеални за асфалтиране на улици и алеи. По-ниските температури могат да доведат до твърде бързото му втвърдяване, което няма да позволи на екипа да успее да уплътни и изравни прецизно асфалтовия слой.

Как да се грижите и поддържате една асфалтовата улица?

Поддръжката на асфалтовата алея е важна за увеличаването на нейният живот. Ето някои съвети за поддръжка на вашата алея:

  • Дръжте тревата и плевелите далеч от ръбовете на алеята. Зеленината може да си проправи път в асфалта и да влоши повърхността.
  • Разливът на масло е не само неприятен за окото, но и може да причини повреда на асфалтовата алея. Те не действат веднага, но малко по малко разрушат асфалтовата повърхност. Могат да причинят омекване на горния слой с течение на времето.  
  • Ако има разлив на дизелово гориво, трябва да го отстраните в рамките на няколко минути. Дизелът е разтворител на асфалта, така че един теч може бързо да се превърне в дупка на алеята ви.

Уплътнителят ще ви помогне да защитите повърхността пък от вода. Ако водата проникне от асфалтовия слой и стигне до основата, тя може да доведе до подкопае асфалтовия слой и да причини повреди на повърхността. Препоръчваме ви запечатване на алеята на всеки 3 до 5 години. Отделни пукнатини обаче трябва да се запечатват поне веднъж годишно, за да се сведе до минимум проникването на вода.

Сподели с приятели!

Author: admin

Павел Джунев