Дървени играчки

Помните ли, веднъж всяко българско дете имаше набор от дървени кубчета? И мебели за кукли, изработени от дърво. И пирамида с дървени пръстени… Сега те са заменени от пластмаса и играчки, направени от нея. Понякога са красиви, понякога оставят много да се желае, но във всеки случай съвсем не е същото. И когато искаме да зарадваме детето с нещо специално, ние правим избор в полза на дърво.

Първата дървена играчка в света

 Учените са склонни да вярват, че първата дървена играчка се е появила приблизително по същото време, когато хората са създавали други предмети за бита от дърво, но официално се смята, че най-старата египетска кукла е на 4000 години, намерена в една от детските гробници. Има обаче и друга версия. Според нея първите дървени играчки са копия на най-разпространените „възрастни“ предмети: малки брадвици, бухалки и лъкове, с които децата играят, подражавайки на по-възрастните. Такива играчки са открити например в Африка. Дълго време дървена играчка беше уникално нещо, създадено на ръка от родителите на детето. Едва през 18-ти век производството постепенно започва да придобива индустриален характер и достига своя истински разцвет през 20-ти век, когато фабричните играчки като цяло (не само дървените) стават широко достъпни. Но до началото на 21-ви век дървената играчка, за съжаление, беше изместена от подиума от по-евтина и по-достъпна пластмаса.

Ползите от дървените играчки за деца

 Развитие на фантазията

Не винаги, но много често дървените играчки са многофункционални и имат нелинеен отворен характер. Какво означава? Че детето ви ще може да използва един и същи артикул по различни начини. Детайли от дървен конструктор стават не само строителен материал за къща или замък, но и всичко (доколкото е достатъчно въображението на децата и техните родители). Тази функция вдъхновява творческа игра, развивайки когнитивни способности и умения за решаване на проблеми. Развитие на сетивните органи Дървото, за разлика от пластмасата, има по-осезаемо тегло, напълно различна текстура и дори „звучи“ по различен начин. Това позволява на детето да получи нова гама от усещания от играта и стимулира развитието на чувствата, като го кани към нови изследвания и открития. Това може да бъде особено полезно за деца със забавени фини двигателни умения или сензорни увреждания, защото тези играчки им помагат да усещат движенията си.

Развитие на координацията ръка-око

Свързването на дървени части заедно изобщо не е същото като закрепването на дизайнерски части. Тук са включени други принципи на взаимодействие с обекти. Детето трябва да отчита повече гравитацията, несъзнателно да извършва прости изчисления, които ви позволяват да създавате нови структури. Освен това децата трябва да влагат повече енергия по време на игра: например колелата на дървена кола може да не се движат толкова гладко, колкото тези на пластмасова или метална.

 Естетично развитие

По правило повечето дървени играчки също са красиви. Дори небоядисаните кубчета допринасят за развитието на чувството за красота у детето. В крайна сметка, всяко парче дърво има свой уникален модел, уникално е, а играчките изработени от естествени материали, винаги създават специално усещане за комфорт в детската стая.

Сподели с приятели!

Author: admin

Павел Джунев