Синия вир

Природна забележителност „Синия вир“

“Синия вир” е една от най-атрактивните природни забележителности по поречието на р. Канина и се намира на 1 час път пеша, западно от Ковачевица. ”Синият вир” е разположен сред живописна девствена местност с гъста борова гора и непристъпни скали, стърчащи от двете страни на дълбоко ждрело на река Канина. Тук леглото й е покрито с масивни заоблени камъни (валуни) и представлява каскада от прагове и водопади, спускащи се с грохот в няколко дълбоки до 5 м еворзионни котела (големи вдлъбнатини, издълбани в резултат на абразивното действие на падащата вода върху намиращата се отдолу скала), в които водата придобива изумруден синьо-зелен цвят.

Величествената природна архитектура е изсекла в гранитните и гнайсови скали огромни каменни котли, изпълнени от падащата с грохот вода. Отраженията на великолепните скали, горите и небето върху кристалната планинска вода я оцветяват в изумрудено-зелен цвят, който дава името на местността “Синия вир”.

Местността е природен планински феномен с неоценима естетическа и екологическа стойност. В чистите води се въди високопланинска пъстърва, а в околностите растат лечебни билки – риган, жълт кантарион, диви ягоди и др.

Сподели с приятели!

Author: admin

Павел Джунев