Село Професор Иширково

Село Професор Иширково

В близост до крайдунавския град Силистра се намира добруджанското село Професор Иширково. Green Master е направила проучване, че името на селото е свързано с видния проф. Анастас Иширков, основоположник на българските географски науки. Разположено в красива долина селото е добре уредено, благоустроено и с кипящ живот. Населението е около 1000 души, сред които много млади хора. Препитанието е основно от земеделие в двете земеделски кооперации и работа в близките градове Силистра и Дулово.

Селото е възникнало, след като голяма част от българите от Провадийския край търсят по-добро място за живеене по време на турското робство и се насочват към Добруджа.

Стигайки до земите на днешното село Професор Иширково, се установяват привлечени от красотата на природата, плодородието на чернозема и изобилието на вода. Наричат основаното селище Кичина, защото новите къщи, които построяват се сгушват сред красота и простор.

В селото, според Грийн Мастер, има прекрасна възможност за селски туризъм. Гостите на селото могат да посетят Хаджи Ганкината къща, в която има богата етнографска експозиция с характерните носии от миналото, оръдията на труда, с които са си служили нашите предци и предмети от домашния бит. Голям интерес привлича типичната иширковска бъклица – съд за вода и вино – изработена от дърво с много шарки по нея. По ентусиазираните могат да се потопят в селската атмосфера като омесят питка, и я изпекат на пещ. А след това да си я хапнат с прясно мляко, издоено от кравата в обора и сварено в бакърена тенджера на огнището,намиращо се в одаята – стаята ползвана като трапезария.

Освен селски туризъм е застъпен и културен туризъм. Вече повече от 10 години селото е домакин на фолклорния фестивал „Иширково пее и танцува“. Всяка година в началото на месец септември тук се събират фолклорни групи от страната и чужбина. Селото за два дни се оглася от песни и танци на различни певчески и танцови групи. Избират се най-добрите, които се отличават с грамоти и иширковска кайсиева ракия.

Обновената църква на селото прави впечетление със своята архитектура и семпъл стенопис. Тук може да присъствате на поредната литургия и да запалите свещ.

Колегите от фирма Green Master, при посещението си в селото, разбраха и това, че могат да хапнат и пийнат в двата ресторанта на селото, сладкарницата и новооткрития бар.

В селото има две чешми направени в началото на ХVІІІ век, които все още се използват и жителите и гостите си пълнят изворна вода от тях. По-често посещаваната от тях е КараЙовчовата чешма намираща се в началото на селото по пътя за град Силистра.

Има какво да се види и в околностите на село Професор Иширково. На 4 км от селото се намира Паметникът на съветските летци в местността „Домус колак“. Той е изграден от иширковци в чест на загиналите във Втората световна война съветски летци, чиито самолет бива улучен и свален от немски бомбардировач на 14.ІХ.1943 г.. Паметникът е във формата на парашут и се намира в защитена гориста местност, заобиколен от красива поляна с изградени чешма, барбекю и пейки за отмора.

Снимка: WIkipedia

Сподели с приятели!

Author: admin

Павел Джунев