Село Бистрица

Село Бистрица - София

Още щом посетите това село, ще се удивите от природата, от спокойствието, от прохладата. Чист въздух, красота, близост до град София – това са само малка част от предимствата, да живеете в село Бистрица.

Красивото село се намира в район Панчарево, Столичната община, област София-град. По последни данни населението на селото е 4694 души и то е петото по големина село в България.

Селото е разположено в подножието на Витоша, на 10 километра югоизточно от центъра на столицата, между кв. Симеоново и Панчарево в близост до „Околовръстния път“.

Надморската височина, замерена от нашият екип, точно в центърът на селото е 901 метра.

Възникнала преди векове, с годините се превръща в скъпа вилна зона на столицата. От 1998 г. с решение на Столичния Общински Съвет е обявена за курортна зона, а прилежащите ѝ девет вилни зони са със статут на квартал в рамките на Столичната община, област София-град, определен като жилищна зона лукс, предназначена за ниско строителство в природна среда. Бистрица заема 4% от землището на Столична община. Населението ѝ към 1 февруари 2011 г. наброява 4993 души, а неофициално надхвърля 10 000 души.

През Бистрица минават три реки – Янчовска и Стара река, които се сливат и образуват река Бистрица, която пресича изцяло Бистрица и Панчарево и се влива в Искър при Панчаревското езеро на 600 м. н.в. Общата ѝ дължина е около 12 км. Допълнително очарование на района придават няколкото изкуствени водоскока в долното течение на реката. Протежението на Калната река от природен парк „Бистришко бранище“ до Бизнес парк Младост, служи за граница между Бистрица и Симеоново.

На административната територия на Бистрица се намират монумент „Камбаните“ и новозастроеният Бизнес парк „Камбаните“, вилните зони Бункера (част), Малинова долина – Герена, Шумако, Косанин дол, Зли камък, Манастира, Калфин дол, Бистрица, Беликата, както и много жилищни комплекси от затворен тип. В Бистрица се намира и най-голямата и модерна пречиствателна станция за питейна вода в България – пречиствателна станция „Бистрица“. Над Бистрица минава Рилският водопровод, по трасето на който е изградена туристическа алея. Бистричани я наричат „Канала“, официално е именувана „инж. Иван Иванов“. Много приятен маршрут с прекрасни гледки. Оттук може да се тръгне към Железница или към Симеоново. Може също така да се поеме по някоя от пътеките към х. Алеко или към Черни връх. Над Бистрица е разположен и природен парк „Бистришко бранище“ – един от първите резервати в България, обявен за защитена зона през далечната 1934 г. На изток Бистрица граничи с Панчарево и Кокаляне, а на север и запад със Симеоново, Малинова долина, Бизнес Парк „София“ и Резиденшъл Парк „София“. В непосредствена близост на ул. Бистришко шосе и Околовръстния път се намира магазин ИКЕА.

Любопитно е да споменем и това, че Витоша е футболен клуб от с. Бистрица, София-град, България. Участва в Първа професионална футболна лига. Клубът е основан през 1958 г. През 2020 г. клубът спира поддръката на мъжки футболен отбор, като съсредоточава дейността си в детския и юношески футбол. Клубният стадион е с капацитет от 2000 места. Основните цветове на клуба са зелено и бяло.

В статията е използвано съдържание от Wikipedia!

Сподели с приятели!

Author: admin

Павел Джунев