Предимства на хиперинверторните климатици

От рекламните обещания на производителите става ясно, че инверторните климатици са по-модерни и по-добри от конвенционалните, но не винаги е обяснено какви точно са разликите им.

Именно това ще разберете, ако прочетете цялата статия днес! Разказваме ви как инверторният климатик се различава от конвенционалния, какви са неговите плюсове и минуси, както и какъв тип сплит система е по-добре да изберете.

Разликата между инверторен климатик и неинверторен климатик


При избора на сплит система купувачът е изправен пред дилема: вземете конвенционален климатик или сплит система с инвертор. Между тях няма визуални разлики, а отделни серии климатици се произвеждат в две версии наведнъж: със и без инвертор. В този случай основната разлика между инверторния климатик и конвенционалния е начинът за поддържане на зададената от потребителя температура.

Нека дефинираме понятията:

Конвенционалните, традиционните или ON-OFF климатиците са устройства с фиксиран капацитет;
инверторните климатици са сплит системи с плавно регулиране на мощността.
Принципът на работа на ON-OFF климатиците
Конвенционалните климатици винаги работят с постоянна мощност, действайки по схемата „включено-изключено“: веднага след като сплит системата охлади помещението до зададената температура, тя изключва компресора и съответно спира процеса на охлаждане, и след това го включва отново, когато температурата се повиши с 1–2°C. Циклите на включване и изключване се повтарят отново и отново.

Хиперинверторни климатици – подсигуряват в различни помещения най-висока степен на енергоспестяване при максимален комфорт.

Плюсове и минуси на инверторен климатикПредимствата на инверторните сплит системи са свързани не само с удобството на тяхното използване, но и с други полезни функции.

Поддържане на комфортна температура без скокове
За разлика от конвенционалните климатици, инверторните сплит системи постоянно регулират охлаждащата мощност спрямо текущите условия и прецизно поддържат желаната температура с точност от 0,5-1°C. За сравнение: ON-OFF климатиците позволяват температурни колебания в рамките на 2–4 °C.

Разликата между инверторен климатик и обикновен климатик в ефективността на поддържане на температурата
Така при инверторните климатици мощността на охлаждане плавно се променя в зависимост от текущата температура, както и температурата, зададена от потребителя: ако помещението е много по-топло от необходимото, тогава мощността се увеличава, а ако зададената температура вече е била достигнат, тогава климатикът го поддържа на минимална мощност . В резултат на това температурата в помещението е постоянна и се отклонява минимално от зададените стойности.

По-тиха работа
Нивото на шум на вътрешните тела на инверторните климатици обикновено е по-ниско. Например, неинверторните модели, предназначени за площ на помещението до 20-22 m², излъчват шум от 23-26 dB, докато инверторните сплит системи със същата мощност – от 18-21 dB. В същото време шумът на неинверторен климатик е сравним с шепот, а инверторен е сравним с шумолене на листа, почти не се вижда.

Без риск от хипотермия
Конвенционалните климатици работят на пълна мощност и произвеждат постоянно силен и много студен въздушен поток с температура 6-12°C, докато инверторните сплит системи работят на намалена мощност през повечето време и произвеждат по-слаб и не толкова студен въздушен поток с температури до 15°C Тази функция предпазва от хипотермия и ТОРС.

Пестене на енергия
Максималната консумация на енергия на инверторните климатици е с 50-100 W по-ниска от тази на ON-OFF сплит системите – това е малка икономия, която трудно може да се забележи. Максималната мощност на такива климатици обаче не се използва толкова често. В крайна сметка консумацията на енергия ще зависи от температурната разлика: текуща и желана.

В друга статия ще добавим подробно и недостатъците! Очаквайте ни скоро!

Важно! Ако сте управител на фирма за климатици, то ние можем да Ви направим популярни в Интернет!

Сподели с приятели!

Author: admin

Павел Джунев