Първият работен ден на нова работа: как да се справите

Първият работен ден може да бъде доста труден и напрегнат, особено ако е първата ви работа. Не знаете много добре как да действате, какви ще бъдат бъдещите ви колеги и шефове, задавате си хиляди въпроси..

На първо място, имайте предвид, че ако са избрали вас измежду всички кандидати по тази обява за работа, това е защото отговаряте на профила, който фирмата търси. Използвайте тази мисъл, за да успокоите нервите си и да убедите себе си, че сте идеалния човек за тази позиция.

Няколк съвета как деня ви да мине по-спокойно и леко

Как да се обличате: Сигурно ще се чудите какви дрехи трябва да носите в първия си работен ден. Разбира се, когато се съмнявате, винаги е по-добре да попитате, преди да пристигнете на първия ден. При всички положения няма да сгрешите ако се облечете елегантно!

Точност: Закъснението в първия работен ден е голяма грешка, въпреки че не е необходимо да пристигате половин час преди това. Лицето, което отговаря да ви придружи през първия ден, може да се наложи да подготви нещата преди пристигането ви и фактът, че сте там половин час преди това, е неудобен. Опитайте се да пристигнете 5 минути по-рано.

Не се изолирайте: Особено ако сте срамежлив човек и ви е трудно да започнете разговор с хора, които не познавате, най-вероятно сте склонни да седите пред компютъра си, без изобщо да мърдате. Препоръчително е да се опитате да поговорите малко с колегите си, да им зададете въпроси и т.н. Ако ще пиете кафе, опитайте се да го направите с тях и се възползвайте от тази почивка, за да започнете разговор. 

Вземане на решения: добре е в първия работен ден да покажете увереност и решителност, когато трябва да правите нещата, но има определени граници. Ако ви помолят да направите нещо, но не сте сигурни как да продължите, попитайте. 

Почивка: Обикновено има момент, в който колегите си правят кратка почивка за кафе. През първия си работен ден можете да се възползвате от този момент, за да общувате малко с тях. 

Време за тръгване: Уверете се, че сте свършили цялата работа, преди да си тръгнете, опитайте се да не оставяте нещата наполовина свършени и не си тръгвайте първи. И не забравяйте, че всичките ви колеги и дори шефовете ви също са преминали през първия си работен ден и вие не сте единственият. Основното нещо е да имате доверие и да го предавате на другите.  

Сподели с приятели!

Author: admin

Павел Джунев