Какво представлява домашния иконостас?

Домашният иконостас трябва да бъде украсен с цветя, като за предпочитане е да са естествени. Той е добре да бъде разположен на източната стена в дома и иконите да бъдат с гръб към изгрева. Иконите не трябва да са снимка или отпечатък. Те трябва да са рисувани, осветени в църква и да им бъде прочетена специална молитва.

Може да украсите иконите с кърпи с ръчна бродерия. Тази традиция се заражда с почитта към Христос Неръкотворен, тъй като първият образ на Божия Син се отпечатва именно върху пърпа. Когато веднъж измива лицето си, Исус попива водата с кърпа, на която се отбелязва неговия лик. След като получава тази кърпа, става чудо – Едеският цар Авгар, който бил болен от проказа се излекува и приема християнството с всички свои поданици.

В магазините обикновено се продават снимки на свети угодници и много хора, които са неинформирани ги купуват и ги полагат при рисувани икони, но това не е според канона. Доста хора считат, че щом снимките възпроизвеждат точно облика на светец, те могат да заместват иконата. Да се моли човек пред снимка е поклонение пред земния човек, та дори и той да носи добродетели. Молитвата трябла да се извършва само пред рисувана икона.

Животът е всичко това, което ни се случва без да сме го планирали. Когато някой се нуждае от съвет се пита към коя икона е подходящо да се обърне за закрила или каква икона да закупят за домашния иконостас. Най-добре е да се избере в такива случаи Чудотворната икона на Божията Майка или на светец, който е почитан заради това, че покровителства върху хората. За семейство е много подходящо да имате вкъщи икона на Свети Мина, защото именно той е покровител на семейството. За тежко или продължително болен човек традиционно се избира икона на Божията Майка „Скоропослушница” или „Радост за всички скърбящи”, а за утешение в скръбта – икона с лика на светия мъченик Трифон.

Не забравяйте и че в домашният олтар трябва да има кръст или разпятие. Доста често в домовете кръста стои над рамката на вратата. Това е допустимо, според канона. Важното е да се помни, че иконите и кръстовете преди да да бъдат разположени в нашия дом, следва да са осветени със светена вода и да им бъде прочетена съответната молитва. Предо това те макар и по своята духовна същноствече да прдставляват свети образи, все още са само творение на човешки труд…

Сподели с приятели!

Author: admin

Павел Джунев