Избор на готварска печка – няколко полезни съвета

Изборът между газова и електрическа готварска печка, като правило, се дължи на наличието (или липсата) на газопровод в апартамент или къщата. В повечето случаи при наличие на газ се избира газова печка: тя ще бъде по-евтина както в цената, така и в ежедневната употреба, въпреки че може донякъде да ограничи потребителя по отношение на „умните“ функции. Електрическите печки отидоха много по-далеч и могат да се похвалят в по-прецизен и интелигентен контрол на температурата, както и с възможност за стартиране на програми. Не забравяйте, че газовите печки се считат и за по-опасни от пожар (този въпрос става особено актуален, ако в къщата има малки деца или хора с увреждания).

Съвременните газови печки обаче често съчетават функциите на газов и електрически уред: без електричество функции като автоматично запалване или осветление във фурната няма да работят, а в по-скъпите модели можете да намерите електрическа скара и вентилатор за конвекция. И накрая, има комбинирани печки, които съчетават газ и електричество. Или, да речем, газови котлони и електрическа фурна. Такива решения може да се харесат на тези, които предпочитат определен начин на приготвяне на храна или просто се страхуват, че в случай на прекъсване на доставката на газ или електричество, няма да могат да приготвят ястието навреме.

Размери на готварската печка

За стандартна печка с 4 котлона най-често размерите са ширина 50 или 60 сантиметра, дълбочина 50-60 сантиметра и височина 85-90 сантиметра. По този начин размерите на плота ще бъдат 50 × 50, 50 × 60 или 60 × 60 см. Такива размери ви позволяват лесно да инсталирате уреда в почти всяка кухня.

По-големите размери на печката, като правило, е свързано с повече котлони, като тогава ширината може да се увеличи с до 80-90 сантиметра. Ако изберете печка със 7 котлона, тогава ширината й може да достигне 120 сантиметра. При тези печки често можете да разчитате на  допълнителна (втора) електрическа фурна. При 6 котлона по-често се среща голяма фурна (115 литра в сравнение с 50-60 литра при конвенционалното решение с 4 котлона), което ви позволява да приготвяте обемни ястия (например, да печете големи парчета месо цели). Но подобни решения са търсени предимно сред професионални готвачи и кулинарни ентусиасти. Ако не сте сигурни дали имате нужда от голяма фурна, най-вероятно нямате нужда от нея.

Сподели с приятели!

Author: admin

Павел Джунев