8 Необичайни факта за китарата

Наистина намираме „шестте струни“ за очарователни. Първо, защото от естетическа гледна точка китарата е красив обект, но и защото това е инструментът за избор на блус и рок, два музикални стила, които обожавам (и на които също съм посветил определен брой статии ).

Вторият най-популярен  от музикалните инструментив света след пианото, китарата е известна и с лекотата си на обучение. Съществува в голямо разнообразие от модели (акустични, електрически, електроакустични …) и цени, които също помагат да стане достъпна за възможно най-много хора.

Ако темата ви интересува и планирате да започнете, препоръчвам това ръководство да ви насочи към закупуването на класическа китара .

С това, нека да стигнем до същността на въпроса!

1 – Първата „китара“ датира от древен Египет

Вярвате или не, най-близкият инструмент до китара е създаден преди 3500 години (това е ретро китара)!

Принадлежал е на певец от онова време, известен като Хар-Мосе . Изработен от полиран кедър с десен от биволска кожа, той имаше три струни и дори плектрум, прикрепен чрез струна. Дори и да не е точно китара, този инструмент несъмнено е негов прародител.

Това интригуващо наследство сега е изложено в Кайроския археологически музей .

2 – Най-голямата китара в света

Най-голямата китара в света, сертифицирана от световните рекорди на Гинес , е с дължина над 13 метра. Става въпрос за дължината на автобус!

Още по-впечатляващо е, че освен един прост модел, той е инструмент за възпроизвеждане, като всяка струна осигурява правилната височина.

Китарата, произведена от Тексаската академия за наука и технологии , тежи над 1000 кг. Изграждането му отне почти година, има въздушни кабели като низ и приема емблематичната форма на Gibson Flying V .

3 – Най-малката китара

Освен ако нямате особено пъргави (или микроскопични) пръсти, няма да можете да свирите на тази китара. Измервайки само 10 микрона или 1/100 000-та от метър, размерът му е еквивалентен на размера на човешката клетка!

Изработена от кристален силиций от изследователи от университета Корнел в Ню Йорк, китарата има 6 струни, които могат да бъдат свирени (разбира се от специализирано оборудване). Всеки от тях е широк около 50 нанометра или около 100 атома.

Ако инструментът може да се свири, неговите честоти са толкова високи, че не се чуват за човешкото ухо.

4 – Най-скъпата китара

Създаден от Fender, Stratocaster „Reach Out To Asia“ беше продаден на търг за зашеметяващите 2,8 милиона долара .

Но това беше с добра кауза, тъй като събраните средства бяха използвани за подпомагане на жертвите от земетресението и цунамито през 2004 г. В Индийския океан.

Производството на този изцяло бял Strat струва на Fender около 20 000 долара . Но ако е достигнал такова количество, това е главно благодарение на уникалната си декорация.

Инструментът наистина е подписан от 19 китарни икони:

Мик Джагър,

Кийт Ричардс,

Ерик Клептън,

Брайън Мей,

Джими Пейдж,

Дейвид Гилмор,

Джеф Бек,

Пийт Таунсенд,

Марк Нопфлер,

Рей Дейвис,

Лиъм Галахър,

Рони Ууд,

Тони Йоми,

Ангус и Малкълм Йънг,

Пол Макартни,

Жило,

Ричи Блекмор,

Def leppard, 

Брайън Адамс

С такъв списък с легендарни китаристи, които са оставили своя отпечатък върху тази китара, няма съмнение, че тя е уникална в света!

5 – Най-дългата поред сесия на китара

Очевидно буден Дейв Браун …

През 2011 г. Ирландският китарист Дейв Браун постави нов световен рекорд за най-дългата китарна сесия досега.

Талантливият китарист свири без прекъсване в продължение на 114 часа, 6 минути и 30 секунди , между 12 и 17 юни (т.е. в продължение на четири дни и половина).

Мега сесията се състоя в известната кръчма Temple Bar в Дъблин, Ирландия (която остана отворена по време на концерта). Дейв си позволи само кратки 30-секундни почивки между песните.

На китара, заета от Стиви Рей Вон, Дейв свири общо 1372 песни , завършвайки с класическата U2 „With or Without You“.

6 – Мъж се оженил за своя Stratocaster

През 2001 г. Британският музикант Крис Блек толкова се влюби в червения си Fender Strat – известен като „Brenda la Fenda“ – че се ожени за нея 35 години след като го купи.

Церемонията се състоя в църква в Лондон и беше изпълнена от приятел.

Всъщност китарата беше втората му „съпруга“, тъй като по това време Крис също беше женен за истинска жена. Никога не приемайки себе си твърде сериозно, последният призна, че събитието е предназначено предимно за „забавление и повишаване на морала на хората“.

Забавляваше ли бившата си съпруга? Историята не го казва..

7 – Дейвид Гилмор притежава Stratocaster # 0001

Легендарният британски китарист, член на групата Pink Floyd , притежава Fender Strat No. 0001. Този забележителен Strat се отличава с бяло покритие, златен предпазител на куката, три пикапа с единична намотка и трипозиционен превключвател.

Този брой обаче е по-символичен от всичко друго, тъй като истинският 1-ви продаден Stratocaster не би бил този.

Въпреки че носи сериен номер # 0001, това не е първият Stratocaster, правен някога. Необичайният му цвят, тъй като различните златни елементи показват, че това може да бъде изложбено произведение, направено за специален повод или за служител.

„Първият“ Stratocaster всъщност носи серийния номер 0100 . Съобщава се, че е направен през април 1954 г., около година преди Gilmour, което го прави първият известен Stratocaster, който носи сериен номер.

Така или иначе, това е емблематично за всичко това!

8 – Зад Lucille на BB King има драматична история

BB King и неговата китара Lucille

Известният блусман BB King кръсти всичките си китари Lucille.

Причината ? Една вечер, докато играели на топка в Арканзас, двама мъже започнали да се бият за жена. По време на схватката се е преобърнал керосинов варел, който е причинил пожар, който е превърнал танцовата зала в пламъци.

Веднъж излязъл навън, Кинг осъзнал, че е оставил своя скъпоценен Гибсън вътре и хукнал да я спаси.

На следващата сутрин той нарече китарата си Lucille , на името на жената, която е вдъхновила битката. Както веднъж призна самият китарист, беше „да ми напомни никога повече да не правя такова нещо“.

Източник:  prosound.bg

Сподели с приятели!