Храм „Света Троица“ – бул.Константин Величков, София

Църквата „Света Троица“ се намира в град София, като в непосредствена близост до нея се намира и страхотният столичен парк „Гео Милев“.

Храмът е осветен от екзарх Стефан на 22 ноември 1943 година. Представлява кръстокуполна базилика с каменни основи, облицовани с червени тухли. Дълга е 35 метра, широка е 14, а на височина камбанарията достига 12 метра. Има притвор, два купола – централен купол и купол за камбанарията, както и четири колони, които поддържат тавана. В олтара има три св. престола.

Иконостасът и Владишкият трон са от масивен бряст с дърворезба, с автор  Петър Кушлев. Стенописи има на централния купол и олтара от 2000 г.

Храмът е построен върху основите на стар храм, по-голям от днешния.

Някои смятат, че мястото се наричало „Манастирчето“.

КРЪЩЕНИЕ

В св. тайнство Кръщение човек се умива от първородния грях и от всички грехове, сторени до кръщението, и се ражда за нов, духовен и свет живот.

МИРОПОМАЗВАНЕ

В св. тайнство Миропомазване християнинът получава благодатта да расте и укрепва духовно, да се бори с враговете на своето спасение, да успява във вярата и в християнските добродетели.

ПРИЧАЩЕНИЕ

В св. тайнство Причащение християнинът приема като духовна храна истинското Тяло и истинската Кръв на Господа Иисуса Христа за прошка на греховете и за придобиване на вечен живот.

ПОКАЯНИЕ (Изповед)

В св. тайнство Покаяние християнинът се лекува от духовните си недъзи, от порочните си наклонности и от греховете, които е сторил след кръщението.

БРАК

В св. тайнство Брак християнинът получава благодат, която освещава съпружеството, раждането на деца и възпитаването им.

ЕЛЕОСВЕЩЕНИЕ (МАСЛОСВЕТ)

В св. тайнство Елеосвещение християнинът чрез изцеряването от духовните си немощи се лекува и от телесните си болести.

СВЕЩЕНСТВО

В св. тайнство Свещенство се получава благодатта за извършване богослуженията и за духовното възраждане и възпитаване душите чрез преподаване здравото православно учение и чрез извършване на тайнствата.

Сподели с приятели!

Author: admin

Павел Джунев