Скален манастир „Света Марина“ – Карлуково

Скален манастир „Света Марина“ – Карлуково – манастир, до който се достига от Пещера „Очите на Бога“ и който е изграден в самите скали.

Скалният манастир „Света Марина“ се намира в близост до пещера „Проходна“. До него се стига тръгвайки от пещерния дом, където е туристическия център. Пътеката не е дълга, но е стръмна и макар привидно обезопасена е доста опасна. Поставени са указателни табели. Пътеката е доста екстремна на места, но гледката от нея си заслужава.

Скалният манастир се състои от малка църква и дворче. Може да се запали и свещ.

Скалната църква „Света Марина“ е построена през XIV в и според кратката историческа справка, намираща се до входа й, се смята за уникален паметник на Българското средновековие. Била е обитавана от монаси – исихасти.

Река Искър се вижда по един невероятен начин от самия манастир.

Освен реката, ЖП прелез преминава край нея и когато премине влак, гледката става пълна, живописна.

Любопитно е да добавим, че в близост се намира и скален манастир „Св.Никола“, който е част от Света гора и е сред малко известните 11 скални манастира, намиращи се по дефилето на р. Искър, около Карлуково и Луковит. Следете всеки ден проект NaSelo.net – ще качим подробности и снимки и от този манастир.

Река Искър и два моста

*Манастирският комплекс е имал духовно-просветителски функции и е бил пазител на българското.

*Храмът „Света Марина“ е възстановен по алпийски способ чрез дарения и безвъзмезден труд – повече за това ни разказват пещерняците Флориан Марков и Георги Колев.

Видео:

Сподели с приятели!

Author: admin

Павел Джунев