Село Карлуково, пещера Проходна, Очите на Бог

Село Карлуково се намира в Северна България, в западния Предбалкан, в територия с хълмист релеф. Селото е разположено в Карлуковския карстов район, частично в просичащия района пролом на река Искър, известен в географската литература като Карлуковски пролом. Проломът започва след село Кунино̀ и завършва североизточно от село Реселѐц.

В селото се намира един от най-красивите туристически обекти в България, а именно пещера Проходна, позната още като Божите очи, или Очите на Бога.

Пещера Проходна – Очите на Бога

Пещера Проходна, наричана от посетителите Очите на Бога, както и Божиите очи, е интересна забележителност край Карлуково, чудесна уикенд дестинация. Днес, Dzhunev Photography ви е подготвил интересни снимки от пещерата.

Пещерата прилича на тунел, но е важно да отбележим, че той е естествено образувал се, т.е. тунел, който не е направен чрез намесата на техника.

Централната част се характеризира с това, че има две огромни дупки, като таванната част е с пещерна форма, с отворен вид. Именно тази част от пещерата се явява като Божиите очи.

През тях прониква голямо количество светлина. На една от снимките можете да видите светлинните лъчи.

Трябва да отбележим, че на места в пещерата е доста хлъзгаво, като причина се явяват капките вода, които падат от горната част на пещерата.

В самата пещера има много скални образувания. Някои от тях са достъпни и можете да ги изкачите, други – не.

Ако кажем, че това е любимата ни пещера, съвсем няма да сгрешим. Аз и моят екип посетихме пещерата на 26 август 2020 година, т.е. през лятото, не знаем как би изглеждала през зимата, затова си задаваме задача, през студените месеци отново да посетим тази природна прелест.

Снимка: Dzhunev Photography

Сподели с приятели!

Author: admin

Павел Джунев