Село Илинденци

Село Илинденци-Мраморното село на Пирин.. Спокойствие, красота, чист въздух.. Препоръчвам го да го посетите!

Илинденци е село в Югозападна България, в община Струмяни, област Благоевград.

Природно феноменални скални образувания обграждат селото от север, изток и юг. В непосредствена близост до тях се намира най-голямата в България открита скулптурна изложба „Арт Център Илинденци“. Към него е изградена хотелска част и посетителски център. Скулптурите и местата, където са поставени, са осветени, което прави мястото уникално, гледано от близо и далеч.

Над селото се намира лековит извор, до който е изграден красив параклисен комплекс. Водата се препоръчва за лечение при болести на очите, мозъка и косата.

В централната част на селото са изградени мраморни шадравани и чешми. Центърът е изграден изцяло с мрамор от най-голямата кариера на Балканския полуостров за добив на мрамор, намираща се над селото.

Към селото има обособена вилна зона, която се намира сред смесена-иглолистна и широколистна гора. Там е изграден и язовир, който е зарибен и предлага упражняване на спортен и любителски риболов. Има идеални места за ловуване на пернат и друг дивеч. За тази цел е изградена и ловна хижа.

От селото тръгват множество туристически пътеки из Пирин планина с посещения на многобройни карстови пещери, тучни поляни и величествени върхове.

Скалите край селото предлагат издеални условия за практикуване на скално катерене. Пропастта Алко е дълбока 132 метра.

Сподели с приятели!