Съвети за борба с вредителите по овошките

Отглеждането на овошки е един от традиционните за България отрасли, като в страната ни най-благоприятни са условията за отглеждане на следните видове овощни плододаващи дръвчета: черупкови, костилкови, семкови и ягодоплодни. За съжаление, обаче доста растения и дървета са податливи на различни болести, а и доста често биват атакувани от микроорганизми, гризачи и насекоми, като по-сериозните набези понякога водят до огромни щети върху реколтата. Затова в https://www.otrovi.com/ предлагаме надеждни препарат за защита срещу подобни заболявания и вредни организми.

Кои вредители най-често атакуват овошките?

Конкретни сортове плододаващи дръвчета страдат от специфични вредители и изискват редовно третиране с препарати. Ябълките например най-често страдат от вредната дейност на плодови червеи, листни въшки, листозавивачки. Най-явните неприятели на крушата са листоминиращи молци и крушовата листна оса. Черешите и вишните са често атакувани от вишневата оса и черните черешови листни въшки. Кайсиите трудно понасят набезите на анарзията и източния плодов червей. За да осигурите дълъг живот на дърветата, е нужна всеотдайна грижа при тяхното отглеждане, още от момента на засаждане.

Как да предпазите овошките от вредители чрез подходящи препарати за защита?

За да предотвратите появата на нежелани вредители или опасни болести по кората и листата на овошките, Ви препоръчваме да спазвате стриктно четирите задължителни периода за пръскане на дръвчетата. Всяко едно от периодичните пръскания се осъществява в различен етап от календарната година, когато се активизира развитието на различни видове вредители. Тази превенция се налага и във връзка с опасността от специфични болести, които се появяват при различните метеорологични условия. Основните фази от годината, подходящи за пръскане са: 

  • Зимен – извършва се в периода март-април;
  • Предцъфтежен – през март-април;
  • След цъфтеж – през месец май;
  • Есенен – в края на листопада.

Какви препарати да използвате за борба срещу вредни организми и как да процедирате? 

Когато избирате препарати за овошки, най-разумно е да потърсите компетентни съвети от специалисти в областта. С някои от тях се третира не само дървото, а и почвата. Преди да пристъпите към употреба на защитни препарати задължително се осведомете за техните карантинни срокове, или с други думи – времето, за което веществата, които съдържат, се разпадат до напълно безвредни съставки. Докато трае този период, плодовете не бива да се консумират. Затова не е препоръчително пръскане в периода на зреене.

Сподели с приятели!

Author: admin

Павел Джунев