Самораново

Село Самораново е село в Западна България, част от Община Дупница, Област Кюстендил. Разположено е на 45 км източно от гр. Кюстендил, на 5 км източно от гр. Дупница и на 9 км югозападно от гр. Сапарева баня.

То е едно от големите дупнишки села, като населението наброява около 1800 души. Релефът е планински със средна надморска височина от 754 м. Климатът е умереноконтинентален с прохладно лято и средни температури около 22ºС, мека и снежна зима със средни температури около 1ºС. Самораново е отлично благоустроен, разполага с добре развита, транспортна и социална инфраструктура. Селото е с изградена водоснабдителна, канализационна и електропреносна мрежа, с осигурени интернет и кабелна телевизия. Редовен автобусен транспорт свързва селото с гр. Дупница. Има основно училище, детска градина и ясла, читалище, поща, църква и лекарски кабинети. Добре разработени магазини, заведения и кафенета. Основният поминък на населението е земеделието, в частност тютюнопроизводството и животновъдството.

Голям брой от жителите на селото работят в предприятията в гр. Дупница. Туристически и културни забележителности Близостта до Рила планина, която е най-високата планина на Балканите, в съчетание с великолепната природа и богатството на растителните и животински видове е чудесна перспектива за планински и еко туризъм. Удобната връзка на селото с гр. Кюстендил дава възможност за посещения на намиращите се в града минералните извори и балнеосанаториуми, както и на Римските терми в централната част на града. Хълмът „Хисарлъка” се издига на 2 км югоизточно от Кюстендил. Крепостта е изградена в края на IV – началото на V век. Самоков е планински град, разположен на 40 км от селото. В околността му се намират курортен комплекс Боровец, туристически комплекс „Мальовица“ и балнеолечебен център „Белчин бани“. За посетителите му най-интересни са Историческият музей, Девическият манастир, църквата “Успение Богородично”, Църквата “Св. Никола”, храмът „Рождество Богородично“ и много други.

През селото се минава за хижа Отовица, както и през селото тече река Отовица.

Източник: http://bg.wikipedia.org/wiki

Снимки: Иво Югов

Сподели с приятели!