Накратко за Родопите

България е страна с богата география. От красиви плажове, през долините и котловините, та чак до могъщите, планински върхове. Страната ни привлича все повече туристи, които искат да се докоснат до духа на балканите. А този дух може да бъде разпознат най—добре в кристалният въздух и красивите гледки, които могат да бъдат срещнати само в българските планини.

Най—мистичната българска планина е Родопи. Тя е позната на много хора, като най-лиричната българска планина. Родопите са разположени в най-южната част на страната и са една от най-старите планини в България. Районът е с меки овални форми и заоблени гористи върхове, живописни села и гостоприемни хора. Много интересни са карстовите райони със своите дълбоки речни проломи, големи пещери. Планината също така е богата на скъпоценни камъни и руди.

Характерно за Родопите е, че те са най-населената планина в България, което заедно с мекия климат и множество минерални извори, осигурява съществени предимства за развитието на туризма. Най-разнообразните иглолистни гори в България могат да бъдат намерени тук, както и 15-те природни резервати, някои от които защитени от ЮНЕСКО. Най-високият връх е Голям Перелик на надморска височина от 2191м. Тук красивите картини и селската идилия вървят ръка за ръка. Можете наистина да се докоснете до традиционния селски начин на живот, където селяните работят на полето с голи ръце и пасат животните си на ливадите и пасищата наоколо. Ежедневието изглежда не се е променило особено през последните няколкостотин години. Хората, които живеят в планината се възползват от природните блага, които тя им предоставя. Могат да бъдат открити редица тонизиращи, лечебни и медитативни билки. Ароматен мед и многобройни планински извори с лековита вода. Комбинация от всички това, прави Родопите една все по—предпочитана от българските и чужди туристи дестинация.

Има много градове и селища, които развиват селския и планински туризъм в района. Най—известният и често посещаван град е Велинград. Той се намина в Чепинската котловина в Западните Родопи. Лятото тук е прохладно и приятно за разходки, а зимата е мека, с благоприятни условия за зимни спортове.

Много легенди свързват историята с Велинград. Те разказват, че по тези земи някога е живял Орфей. Предания твърдят, че този родопски край е дал титаничната сила на Спартак – водача на въстаналите роби в древния Рим.

Туризмът във Велинград се развива с все по—голяма сила. Много планински хотели се опитват да предложат на гостите си всичко необходимо, за да успеят те да се докоснат до магията на планината. Съществува едно вълшебно място, което съчетава за вас духа на гората с лукса на съвремието ни.

Статията е спонсорирана от туристически портал hote.li

Сподели с приятели!

Author: admin

Павел Джунев