Паразити в черния дроб на човека: симптоми и лечение с народни средства и лекарства

Много хора категорично отричат, че са заразени с хелминтна инвазия. Разбира се, не е хубаво да признавате това за себе си. Статистиката обаче показва, че 30% от пациентите с гастроентерологични заболявания имат заразяване с протозои или големи червеи. Особено опасна е хелминтната инвазия на дълбоко скрити органи, които не са пряко свързани с червата, където те трудно се отравят и отстраняват с клизми. Паразитните чернодробни заболявания имат няколко проявления, които се класифицират според името на техния патоген.Една от инвазиите е описторхозата, опасна паразитна патология, водеща до различни възпалителни процеси в стомашно-чревния тракт. При своевременно лечение могат да се предотвратят острите гнойни процеси, които са скрити в тялото и са трудни за прогнозиране. Освен това са трудни за лечение. Черният дроб е беззащитна жлеза, отлично място за живот на паразити. Нарушаването на нормалната чернодробна функция често е свързано с паразитно заболяване. Червееподобните същества причиняват тежко опаразитяване, което се изразява със симптоми, подобни на тези при обикновено чернодробно заболяване. Инфекцията възниква при неспазване на санитарните изисквания и технологията за приготвяне на храната.

В черния дроб на човека често се срещат паразити като амеби, кръгли червеи, шистостоми, лейшмания и други. Прониквайки в черния дроб и неговите разклонения и тъкани, кистите на тези паразити започват активно да паразитират, причинявайки чернодробни заболявания, наречени глисти – ехинококоза, фасциолиаза и др.

Възможно е да се изключи инфекцията на малки деца и да се предотвратят паразитни чернодробни заболявания при тях чрез временно изчистване на апартамента от домашни любимци, извършване на цялостно почистване и повторно въвеждане на животни, когато децата са достатъчно възрастни, за да спазват самостоятелно правилата за хигиена и санитария безопасност. Черният дроб е важен за човешкото тяло поради високата си функционалност, осигуряваща нормално храносмилане.

Наличието на паразитни организми причинява сериозни метаболитни затруднения. Черният дроб е засегнат от паразитни заболявания, когато хелминтни и протозойни патогени, поради техните структурни особености, интензивност на кръвоснабдяването и наличието на маса от хранителни клетки, се установяват в човешкото тяло. Това създава определена среда, в която паразитите успешно живеят и се размножават.

Основно хелминтно увреждане на черния дроб: описторхоза

Патологията се разпространява по фокален естествен път. Тоест всички фази на разпространение, живот и размножаване на червеите за поддържане на популацията се намират на локализирано място. За целта описторхидите се нуждаят от краен собственик, на когото преминават през няколко междинни собственици, където се случват всички етапи от развитието му до възрастен. Описторхисите също се пресичат там за оплождане, за да поддържат популацията си.

Човек е крайният гостоприемник за полово зрели индивиди, хелминтите се заселват в черния дроб безпрепятствено и човек трябва да живее с тях. Един болен възрастен освобождава до милиони паразитни яйца в околната среда с изпражнения и загуба на кръв на ден. Земята и водата се заразяват – съдържат междинни гостоприемници, от които инфекцията с ларви и възрастни отново идва при здрави хора.

Причинителят на тази хелминтна инвазия е Opisthorchisfelineus.

Червеите в черния дроб са същият котешки метил, който беше разкрит чрез микроскопско изследване, което показва, че червеят от класа на метилите има няколко издънки. Орален, наречен поради приликата си с отвора на устата, коремен, разположен на място, подобно на името му. Яйцата на opisthorchid са микроскопични, но светлинен микроскоп с хилядократно увеличение показва забележимо уплътнение от едната страна, подобно на капачка, и удебеляване на черупката от две срещуположни страни. Съвременните диагностични методи позволяват своевременно да се определи наличието на хелминтна инвазия в човешкото тяло и да се лекува с целеви методи, за да се отървете напълно от микроорганизмите на всички етапи от тяхното развитие.

Интересно! Крайните гостоприемници на Opisthorchisfelineus са бозайници и хора. Метилът живее в тялото доста дълго време, докато пребивават в заразеното тяло на гостоприемника, червеите успяват да причинят много проблеми.

Причинителят на описторхоза: живот и размножаване

Съзряването на Opisthorchisfelineus се случва в няколко живи организма. Яйцата на паразита излизат от човек с изпражнения или кръв. Ако не се спазват правилата за хигиена и лична хигиена, те могат да бъдат върху козината или под ноктите на домашни любимци. Измивайки ръцете и ноктите под течаща вода, човек изпраща яйцата в друга среда, където започва търсенето на междинен собственик.

За яйцата и ларвите на метили отлично място за по-нататъшен растеж са сладководните мекотели. Охлювите поглъщат яйца на паразити в замърсена вода и от яйцето в тялото им се ражда ларва. Има формата на мирацидий, който, изяждайки тялото на охлюва, постепенно се превръща в церкария. След като узреят до необходимия размер, церкариите отиват във водата, за да намерят следващия гостоприемник.

По-нататъшното развитие на ларвите се случва в тялото на сладководен шаран. Това е най-подходящият междинен гостоприемник за описторхид и метил. В тялото на рибата Opisthorchisfelineus се превръща в метацеркария и в тази форма навлиза в човешкото тяло, най-добрият краен гостоприемник. Патогенът, живеещ в рибата, достига до своя носител – хората, само ако хората ядат неправилно обработена риба. Тогава той се заразява с описторхиаза и при хората се появяват чернодробни червеи, които са доста трудни за премахване без използването на таблетки и лекарства.

В човешкото тяло метацеркарията отделя много мембрани, образува се следващият етап на ларвата, тя активно прониква в системата на жлъчните пътища и чернодробната тъкан. Тук червеят израства до полова зрялост и се стреми към оплождане и размножаване. Тяхната жизнена дейност нарушава функцията на черния дроб и причинява възпаление. В същото време яйцата се екскретират през червата и започва следващият цикъл на развитие на хелминтите.

внимание! Без да намери гостоприемник за окончателно пребиваване, причинителят на хелминтната инвазия умира и видът му изчезва. В природата обаче има много междинни носители на ларви на хелминти, така че човек трябва постоянно да се пази от инфекция.

Описторхоза: патогенетично развитие

Без да знае за инвазията си, човек усърдно лекува симптомите на панкреатит, заболяване на раздразнените черва, дисбиоза и чернодробно заболяване. При активното проявление на описторхоза лекарят, без да има потвърждение за инвазията, поставя диагноза „Язва“, „Холецистит“, „Ентеробиоза“. Описторхиазата е опасна за самия болен човек, така че заразата трябва да бъде диагностицирана; съвременните диагностични методи ви позволяват да разберете дали има хелминтна инвазия в черния дроб, да разпознаете кои паразити живеят в черния дроб.

Важно е при проявата на чернодробни хелминти да не пропуснете алергичната проява и токсичното увреждане на тялото. Увреждането на лигавицата, причинено от механично дразнене на активно държащи се възрастни на етапа на пубертета, води до коремна болка, обърква клиничните признаци и не позволява на лекаря да установи точна диагноза и да предпише правилното лечение. Една от най-ефективните форми на лечение е прочистването на черния дроб от паразити.

Статистиката показва, че червеите в черния дроб на човека развиват злокачествени лезии на стомашно-чревния тракт. В региони с активно разпространение на описторхиаза се регистрират по-голям брой стомашно-чревни ракови заболявания, отколкото в региони, „чисти“ от описторхиаза.

Симптоми на заболяването

Признаците на инвазия при хора от различни възрасти, включително деца, с вече потвърдено наличие на определен патоген, се характеризират с характеристиките на идентифицирания тип хелминти. Когато причинителят на инвазията е известен, паразитолозите са изчислили какви паразити са се заселили в черния дроб на човека и е лесно за лекаря да избере правилната посока на лечение. Но първо, той разглежда вида на проявата на инвазията, начините за почистване на тялото от инвазията.

Хелминтозата се среща в 2 вида:

пикантен;

хроничен.

Възрастен чувства признаци на описторхоза в рамките на 2 седмици след заразяването. Развитието на болестта условно се разделя на 2 периода:

подостра;

хроничен.

Острият ход на заболяването се характеризира с изразени симптоми, особено ако преди да отидете на лекар, лицето не се е самолекувало и не е замъглило картината на заболяването. В това състояние за пациента е лесно да постави диагноза, но при замъглена картина е почти невъзможно. Трябва да се изследваме за описторхоза, но картината е неясна. В острата си форма описторхозата често се проявява при човек, който за първи път се сблъсква с този хелминт.

Острото увреждане от паразити, живеещи в черния дроб на човека, не позволява на имунната система да се адаптира, за да устои на неизвестен досега антиген. Това предизвиква силна имунна реакция. Имунната система освобождава много медиатори срещу инвазивни лезии, но това измества заболяването от подостра към хронична. Това се дължи на специален имунен отговор към антигени на хелминти.

Тежките симптоми се определят от броя на червеите, които достигат до човек. Това означава, че първичната инфекция с малък брой паразити причинява леки, неизразени симптоми. Ако първичната лезия се проявява като остра форма на симптоми, тогава тяхната природа може да бъде класифицирана според характеристиките на проявата. Лечението на паразити в човешкия черен дроб зависи от симптомите, показващи формата на заболяването.

Народни средства за лечение на чернодробни хелминти

Изтритата форма е трудна за диагностициране. Може случайно да бъде открит при клинични тестове, когато еозинофилите в кръвта покажат високо съдържание от > 30%. Разговорът с пациента разкрива паразитно увреждане на черния дроб, което дълго време се проявява като лека интоксикация: стомашно-чревна дисфункция, безсъние, болка в цялата глава, субфебрилна температура. Можете да премахнете паразитите от черния дроб, като използвате добре познатата народна рецепта: ленено семе и карамфил.

Помага добре при леки стадии на чернодробна инвазия. Прочистването на черния дроб и жлъчния мехур се осигурява по следната рецепта: 500 г ленено семе + 50 г подправка от карамфил, добре счукани с чукало в хаванче или в стара кафемелачка, специално предназначена за лечебни билки. Консумирайте чист прах с всякакви течности, дори с храна. За пациент със средно тегло са достатъчни 25 грама на ден, разделени на 3 приема.

Пийте праха всеки ден в продължение на 3 дни, направете 3-дневна почивка. И така, в курсове от 3 дни с 3-дневни паузи, пийте 25 g прах всеки ден в продължение на един месец. Този период ще бъде достатъчен за пълно изчистване на чернодробната инвазия.

Лекото протичане се проявява с внезапна поява на заболяване с неизвестен произход: висока температура до 38 ° продължава дълго време, в продължение на 2 седмици, различни оплаквания, показващи интоксикация и вегетативен спад. Кръвен тест показва висока левкоцитоза 9*10*9, еозинофили > 30%.

Народните лечители знаят как да прочистят черния дроб от паразити у дома, ако заболяването е леко. Те предлагат рецепта от жълтурчета. Сред народните рецепти това е най-ефективният начин за премахване на хелминтни инвазии. За да се отървете от чернодробните паразити, квасът се приготвя от листа от жълтурчета. Ще ви трябват: буркан от 3 литра, пълна чаша плътно сгънати пресни, чисти, ситно нарязани листа от жълтурчета, камъче кремък, увито в сноп марля.

Всичко се слага в буркан, добавя се 1 ч.ч. захар, добавете 2 с.л. л. домашна заквасена сметана, добавете 2 л суроватка. Покрийте буркана плътно с марля, сгъната на няколко слоя. Поставете буркана на тъмно място при стайна температура за 2 седмици. По това време трябва да смесите съдържанието на буркана няколко пъти. Прецедете втасалия квас, можете да използвате остатъка от предястието за следващата порция. Пийте готовото лекарство по ½ чаша 3 пъти. в един ден. Детската доза се намалява наполовина, т.е. ¼ чаша 3 пъти на ден. Третирането продължава до изчерпване на кваса. Това е пълният курс на прочистване. Можете да проверите ефективността на лечението с клиничен кръвен тест.

Умерено протичане настъпва при първична инфекция от масивен тип. Проявата на заболяването се изразява с повишена температура 38,0°-39,5°, продължително време, повече от 2 седмици. Левкоцитозата и еозинофилията са придружени от уртикариални кожни обриви като уртикария. Пациентът се оплаква от болка в цялото тяло. Повръщането и диарията се считат за тежки прояви на интоксикация. При палпация лекарят вижда увеличен черен дроб и далак. Инвазията без медицинска помощ усложнява благосъстоянието на пациента с катарални симптоми.

Традиционната медицина учи как да почистите човешкия черен дроб от паразити с помощта на народни средства. Препоръчва се използването на брезов катран. Трябва да се лекувате по схема: 1-ви ден сутрин на празен стомах изпийте 1 капка катран, разтворете го в чаена лъжичка топла преварена вода. 2-ри ден – 2 к., 3-ти – 3 к., така се достига до 10 капки. След това започнете да намалявате броя на капките от 10 на 1, след което лечението приключва. Не се препоръчва да се лекуват деца с катран.

Тежкото заболяване се характеризира с повишена проява на всички изброени признаци. Появява се плътен обрив, високата температура се задържа дълго време, болката в главата се засилва, психическото състояние се променя. Пациентът е във възбудено или потиснато състояние, не може да отговори смислено на въпроси и губи ориентация във времето. Често такива пациенти се изпращат в интензивно лечение поради нестабилното им състояние и тежки симптоми. Тежка клиника се създава от отпадъчните продукти от живота на червеите, което води до мощна интоксикация.

Лечение с народни средства за паразити в черния дроб предлага сок от репей. Неговите лечебни свойства трябва да се използват стриктно според рецептата. Смелете пресни листа от репей в месомелачка и изстискайте сока с марля, сгъната на няколко слоя. Можете да пиете не повече от 30 ml сок на ден. Пийте сутрин на гладно, 2 седмици. През това време хелминтната инвазия в черния дроб напълно изчезва.

За деца дозата се намалява наполовина. Почистването на черния дроб и жлъчния мехур от паразити с помощта на народни средства помага да се отървете от описторхид и други хелминти. Трябва да се провеждат превантивни курсове на лечение срещу хелминтна инвазия, особено ако децата в семейството активно общуват с бездомни животни.

Източник – ЕкоДеТони

Сподели с приятели!

Author: admin

Павел Джунев