Картофопроизводителите не подкрепят предварителен протест преди актуализацията на бюджета

Картофопроизводителите не подкрепят предварителен протест преди актуализацията на бюджета

Националната асоциация на картофопроизводителите проведе заседание на Управителния съвет, което взе решение, че не подкрепя предварителен протест на земеделските производители преди актуализацията на бюджета на държавата. „Предприемането на стачни действия преди да бъде гласувано предложението на партията „Има такъв народ“ за осигуряване на 110 млн. лв. на Министерството на земеделието, храните и горите в актуализацията на бюджета на второ четене в Народното събрание, е несъстоятелно. Ние смятаме, че енергията, която ще употребим за организирането и провеждането на протеста преди деня на гласуване, трябва да бъде насочена към осигуряването на подкрепа при гласуването от всички парламентарно представени партии. Провеждането на стачни действия преди гласуването е по-скоро политически акт и ние няма да подкрепим подобни действия“, заяви Тодор Джиков, председател на Националната асоциация на картофопроизводителите.

„Ние ще следим гласуването в парламента на направените две предложения относно осигуряване на бюджет за компенсаторни действия на МЗХГ и намаляване на ставката на ДДС на 9% за сектор „Плодове и зеленчуци“. Също така ще следим позициите на парламентарно преставените партии, където ясно ще си проличи отношението на политиците към  българското селско стопанство и земеделските производители. Ако народните представители осъзнават реалното състояние на сектора с всички проблеми и потребности, ще ни подкрепят с гласуването на бюджет за компенсаторни действия“, подчерта Тодор Джиков.

Той се надява, че депутатите няма да допуснат да мине актуализация на бюджета, без в нея да са включени средства за земеделските производители. Народните представители трябва да знаят, че сме готови на протести ако не бъдат осигурени нужните средства за сектора.

Сподели с приятели!

Author: admin

Павел Джунев