Какво трябва да знаем за инсектицидите?

Всеки градинар се е сблъсквал с вредители и знае, че в този случай на помощ идват – инсектицидите. Това са препарати, които са предназначени да се справят с вредните насекоми. Терминът е от латински -“insect” (насекомо) и “cide”(съкращение) и означава „намаляване, премахване на насекомите“.

Ние предлагаме изключително разнообразие от инсектициди,на различни марки, както и за всякакъв вид вредители. Някои от тях са насочени точно срещу определен вид – селективни, а други са за по-широк кръг от вредители. Според принципа си на действие инсектицидите се поделят на: системни, контактни, със стомашно-чревно действие и фумиганти.

Според състава си те могат да бъдат химични (конвенционални) и биологични.

Химичните са създадени на базата на синтетични формули, а органичните съдържат растителни масла, мастни киселини от растения и микроорганизми. Те са екологични и не причиняват вреда на околната среда.

Точно към последния вид бихме искали да насочим Вашето внимание. Нашата фирма „Аграра“ е вносител на биопродуктите на испанската фирма „Биона“. В техния каталог присъства и голямо разнообразие от продукти с биоинсектицидно действие.

Специалистите, проучвайки флората, установяват, че съществуват растения, които имат прогонващ ефект към определени вредители. И използват точно този факт при разработката на биоинсектицидите. Продуктите на Биона са изцяло органични и включват в състава си например етерични масла, цитруси, коприва, Daphne gnidium и Pipper auritum и др.

Защо да изберете биоинсектициди?

В последните години много учени доказват, че когато употребяваме инсектициди ние всъщност вредим на природата. Наред с вредните насекоми, страдат и полезните. Например, унищожават се пчелите, като този факт е изключително тревожен. Затова и в последните години световната тенденция е да се ограничи употребата на химични инсектициди и те да се заменят с екологична алтернатива.

Това е и причината все повече хора да насочват погледа си към безвредните биоинсектициди. Те са бъдещето. Създадени на основата на растителни екстракти, те са щадящи и екологични.

Други техни предимства:

  • безвредни
  • от органични продукти
  • не са фитотоксични
  • безопасни за пчелите
  • могат да се използват в биоземеделието
  • могат да се прилагат в кратък период от време
  • без карантинен срок

Основните притеснения на стопаните да използват биоинсектицидите са свързани с тяхната ефективност. Те се страхуват, че екоалтернативите са слаби и няма да имат същия ефект както конвенционалните препарати. Всъщност това изобщо не е така.

Доказано в практиката е, че те действат! Голяма част от нашите клиенти вече основно използват в градините си биоинсектицидите на Биона и са изключително доволни. Много зеленчукопроизводители също се довериха на биопрепаратите. Продуктите доказаха своето действие и като предпазващи, използвани за превантивна защита, и при вече появили се вредители. Още с първото прилагане ефектът им е видим. Те действат както срещу ларвите, така и срещу възрастните индивиди. Справиха се с доста силни атаки на скакалци, молци, листни въшки при наши клиенти. Техните истории и положителни мнения за продуктите на Биона може да прочетете в блога ни.

Освен това друго предимство на натуралните продукти е, че можете да ги прилагате често, без да се притеснявате, че ще навредите на реколтата и природата. Тъй като са безвредни при тяхното използване няма карантинен срок.

Още едно тяхно предимство е, че в много от продуктите са добавени и други полезни вещества – аминокиселини, минерали, микроелементи, стимуланти на растежа, които от своя страна подсилват растенията, правят ги по-силни и устойчиви на болести и на вредители.

Сподели с приятели!

Author: admin

Павел Джунев