Как да се грижим за работните си дрехи?

работни дрехи

Много професии изискват носене на работни дрехи – някои са строго определени, тип униформа, други са индивидуални спрямо личните предпочитания. Когато избираме такива, ние трябва да търсим съчетание между високо качество и комфорт на евтини и достъпни цени, което можем да открием в онлайн магазин Стенсо.

За какво да внимаваме, когато избираме работни дрехи

Когато избираме дрехи, които да ни служат по време на работния процес, трябва да съобразим сферата на дейността, която упражняваме. Невинаги имаме свобода на избор. В голяма част компании, които изискват униформа за служителите си, те би следвало да я осигурят. В повечето случаи тя е идентична за всички, за да се създава чувство за колективност и служителят да се чувства част от една общност.

Ако компанията или професията ни не изискват строго определена работна униформа, то изборът остава изцяло за нас. 

Има голямо разнообразие на видовете дамски и мъжки работни дрехи, които можем да класифицираме на първо място по професия – за работа в сферата на медицината, готварството, хотелиерството, ресторантьорството, бизнес средите и т.н. 

В голям процент от случаите за тези професии самото предприятие осигурява униформа, но има и такива, които дават свобода на избор на своите служители да проявят индивидуалност, като спазват определени характеристики, отговарящи на съответната сфера на дейност.

Материи

На второ място, трябва да гледаме от какъв текстилен материал са изработени дрехите. Материята на работните дрехи има ключова роля в определянето на качеството им и комфорта, който носят на притежателя. Когато избираме летни облекла, трябва да съобразим материята да бъде дишаща и да не запарва кожата ни. Една от най-подходящите и широко разпространени такива, е памукът. Когато избираме зимни облекла, които да носим в лоши метеорологични условия, най-подходяща материя е вълната.

Допълнителни защитни елементи 

Когато упражняваме професии, които са в областта на строителството, работа с тежко оборудване и машини, както и в областта на медицината, то трябва да избираме такива работни дрехи, които притежават предпазни елементи и имат защитни свойства – каски, метално бомбе в обувките, ръкавици, предпазни очила, щитове.

Как да се грижим за облеклото

Да имат високо качество не е достатъчно условие. Те трябва да бъдат съхранявани правилно, за да могат да издържат максимално дълго време. При грешно третиране, могат да развалят цялостния си вид и да се наложи да бъдат заменени за нови, което изисква допълнителни средства.

Има няколко основни правила, които трябва да спазваме, за да полагаме достатъчна грижа за работното си облекло:

  • Трябва да го съхраняваме на подходящо място, недостъпно за влага;
  • Когато се използва ежедневно, трябва да имаме поне още един чифт, за да ги сменяме;
  • Обувките за работа трябва да бъдат почиствани след употреба и ако се третират с препарати, да бъдат внимателно подбрани;
  • В процеса на работа облеклото често се цапа. Важно е да бъде почиствано навреме и да бъде изпирано, за да не остават петна, които да съсипят външния му облик;
  • При прането му е важно да съобразим каква материя е и градусите на пералнята да бъдат настроени така, че да не се свие или разтегли;
  • За правилно съхранение е добре да се държи на закачалка;
  • При гладене трябва отново да внимаваме и да съобразим материята, от която е изработено и да внимаваме да не я изгорим или да не стопим даден елемент.

Сподели с приятели!