Как да различим естествената кожа?

Съвременният свят е свързан с лесен достъп до интернет, все по-разпространено онлайн пазаруване или огромна гама от продукти в стационарните магазини. Всичко това значително улеснява намирането на дамска чанта, куфарче или пътна чанта, която да ви помогне да подчертаете своя индивидуален стил. Но ако освен визуалния аспект, ви интересува и качеството, изберете продукти от естествена кожа, която изглежда изключително елегантно и показва вашия добър вкус на околните.

За тези, които искат да се обградят с красотата, която идва от продуктите от истинска кожа, сме подготвили статия, в която ще научите как да различите естествения материал от фалшификата, както и да се запознаете с видовете естествена кожа, които най-често се използват в производството на качествени обувки.

Видове кожи за обувната промишленост

Има причина кожените обувки да са толкова популярни. Той е елегантен, много издръжлив и устойчив на механични повреди. Не всеки обаче обръща внимание на това от какъв материал са направени обувките. Видовете кожи, използвани за тяхното производство, имат различни свойства, които влияят върху употребата и грижата за обувките. Научете за основните видове кожа, използвани за направата на обувки и как най-добре да се грижите за тях.

Гладката зърнеста кожа е най-популярният материал, използван за направата на обувки.

Сред най-популярните материали, използвани за производството на обувки, трябва да се отбележат зърнестите кожи – обикновено телешка или телешка кожа. Те представляват правилно обработен горен слой на кожата с гладка структура. Обработката, която се извършва с цел повишаване на естетическата стойност на материала, се състои в механична обработка на кожата и покриване на нейната повърхност с восък.

Фурнирирането ви позволява да получите желаната структура и свойства на материала, който е с висока устойчивост на замърсяване и влага. Неправилната грижа за обувките от зърнеста кожа обаче може да доведе до изсъхване и напукване на кожата. За да избегнете това, трябва да се въоръжите с висококачествени средства за почистване и импрегниране на обувки, благодарение на които те ще запазят свойствата си за дълго време.

Велур – елегантен и в същото време нежен

Докато пълнозърнестата кожа е направена от горния слой, велурът е направен от обработената долна страна на кожата. Този материал има характерна текстура, подобна на руно. Велурените обувки са естетически издържани, меки и приятни на допир структура, но те са по-податливи на мръсотия, влага и щети.

Поради тази причина обувките от велур трябва да бъдат защитени от намокряне. Освен това те може да изискват по-често почистване и по-щателна поддръжка, но редовността ще бъде възнаградена с естетичен и елегантен вид на обувката.

Велур или набук

Поради сходната текстура набукът често се бърка с велур, въпреки че всъщност е по-близо до зърнеста кожа. Набукът се произвежда чрез полиране на горния слой кожа (цепена кожа), за да се придаде характерна кадифена текстура.

Въпреки че обувките от набук със сигурност харесват външния си вид, материалът е доста деликатен и следователно изисква редовна грижа. По принцип влагата, солта, мръсотията и прахът имат отрицателен ефект върху набука, така че при избора на обувки от този материал си струва да инвестирате в добри почистващи препарати и водоустойчиви импрегнации.

Лачена кожа – синоним на лукс и елегантност

Лачените елегантни обувки с право се свързват с лукс и елегантност. Изработени са от специална лачена кожа, която след обработка е покрита със специален лак. Несъмнено лакираната кожа изглежда много елегантна, но в същото време е доста лесно да я надраскате или повредите. Ето защо е по-добре да запазите лачени обувки или обувки за банкетна зала, а не за разходка в дъждовен ден. За грижата за тях обаче използвайте продукти, предназначени за зърнеста кожа.

Пресована кожа

Близък до естествения материал, изработен от трохи от естествена кожа, термопластична смола и изкуствени влакна. За производството на такъв материал кожа се натрошава, добавят допълнителни компоненти, смесват се и след това се пресоват. Пресованият кожен лист се поставя във фурна и се разтопява. След това лист от кожа се охлажда и боядисва в желания цвят.

Но въпреки факта, че пресованата кожа е близка до естествения материал, тя все още губи много свойства и в много отношения губи от продуктите от естествена кожа. Например, има тенденция да пропуска вода, има ниска устойчивост на износване и няма способност да „диша“.

Характеристики на кожени изделия: определяне на фалшификат

Как да разпознаем истинската кожа и изкуствената кожа? За съжаление на пазара има все повече фалшификати, а методите на измамниците стават все по-добри и по-добри. Затова си струва да знаете някои неща, които ще затруднят да ви излъжат.

Кожата ви поддържа топло

Изкуствената кожа не се нагрява веднага след допир и не задържа топлината, колкото е необходимо. Истинската кожа, от друга страна, се нагрява веднага щом я докоснете и не изстива веднага. Освен това при нагряване повърхността на изкуствената кожа ще изглежда леко влажна, докато естествената кожа винаги ще бъде суха. Можете да проверите тактилно този аспект, преди да закупите продукта.

Уникална зърнеста шарка

Естествената кожа има уникален рисунък и пори, които можем лесно да видим с помощта на лупа например. Но ако се вгледате внимателно, ще видите, че те не са идеално равни и имат различна дълбочина. На изкуствен материал визуално виждаме такива шарки, но те или нямат пори или са твърде перфектни.

Тегло

Естествената кожа определено е по-тежка от изкуствената. Това е особено забележимо в примера с облеклото. Якето от естествена кожа ще бъде по-тежко от яке от изкуствена кожа. Но с обувките лесно можете да направите такова сравнение.

Миризма

Естествената кожа има и характерна, лесно разпознаваема миризма. Това е останалата част от процеса на дъбене. Тя може да бъде повече или по-малко забележима, но винаги е свързана с, естествена кожа. На свой ред, коженият заместител няма такава миризма. При използване на изкуствена кожа има миризма на текстил и различни химикали, която изчезва само след дълго време. За разлика от тях, продуктите от естествена кожа имат фина и напълно незабележима миризма. Струва си да се отбележи, че този метод за удостоверяване на кожата може да не работи. Съвременните технологии улесняват фалшифицирането на миризмата и придават на изкуствените продукти естествената миризма на кожа.

Реакция на влажност

Естествената кожа винаги абсорбира влагата и цветът й временно се променя. Еко кожата, от друга страна, се държи по различен начин при контакт с вода.

Докосване

Истинската кожа, с изключение на лакираната, никога няма да бъде идеално гладка. Текстурата може да варира, но винаги ще се чувства малко груба на допир. Ментето е гладко и хлъзгаво. Освен това, ако смачкате естествена кожа в ръката си, тя леко ще промени цвета си при смачкване, но няма да има гънки. При изкуствената кожа всичко ще е обратното – ще видите гънки, но цветът няма да се промени.

Контакт с вода

Струва си да се обърне внимание на това как коженият продукт се държи при контакт с вода. Истинската кожа има пореста структура и постоянно диша, така че водата лесно се абсорбира в нея. Мокрите петна изсъхват след известно време. Те не деформират и не обезцветяват материала. Имитацията на кожа, от друга страна, не позволява на водата да попие.

Водният тест е един от най-простите методи за проверка на автентичността на материалите. Не по-малко интересно може да бъде изпитание с огън. Ако поднесете пламък към естествена кожа, материалът няма да реагира. В случай на фалшива синтетика, изкуствената кожа ще излъчва неприятна миризма, ще се стопи и дори може да се запали.

Сподели с приятели!

Author: admin

Павел Джунев