Как да изберете правилния размер трамплин?

Деца, скачащи на батут

Батутите са страхотни съоръжения за забавление, спорт и обединяване на цялото семейство. Интересни и вълнуващи, те стават все по-активни в живота ни. Все повече специалисти и треньори са на мнение, че освен хубави емоции, батутът има и редица ползи за възрастни и деца.

На българския пазар се предлагат различни видове батути. Скачането на трамплин подобрява настроението, благосъстоянието, координацията, увеличава физическата издръжливост и има общо укрепващ ефект върху организма. По време на упражненията, човек е в изправено положение, силата на гравитацията и натоварването са равномерно разпределени по цялото тяло, подобрявайки кръвообращението. Метаболизмът се ускорява, тялото започва да се освобождава от токсините. За сравнително кратко време на батут можете да загубите излишни килограми и да усетите как тялото започва да се обновява и подмладява. Освен това има благоприятен ефект върху кожата, която постепенно става по-еластична.

Скачането на батут спомага за укрепването на сърцето и белите дробове, може успешно да замени различни видове аеробика. Също така Ви позволява винаги да поддържате добра физическа форма, ако добавите определена диета към Вашите дейности.

Трамплинът Ви позволява да придобиете красива стойка, грациозна походка и да формирате правилната физика. Това е особено важно за деца и юноши, които развиват мускулите си. За тях това е един вид спортен симулатор с много ползи. В същото време, наслаждавайки се на скокове и кратко извисяване във въздуха, детето неусетно формира своята опорно-двигателна система, развива двигателните умения на ръцете и краката и подобрява координацията на движенията.

Как да изберете правилния батут?

При избора на батут, трябва да вземете под внимание пространството, с което разполагате. На пазара може да откриете много видове батути с различни размери: между 90 – 460 см в диаметър. Преди да закупите желания от Вас модел, опредете мястото в двора или градината, където ще поставите съоръжението. Не забравяйте също, че около него трябва да има свободна зона за безопасност от най-малко 1 метър. Изберете най-сигурното и подходящо място за Вашия батут.

За да бъдете спокойни, че децата са защитени, докато се забавляват и скачат, заложете на качествена изработка. Повечето модели батути са тествани и производството им отговаря на най-високите стандарти за безопасност. Проверете това, преди да направите покупката си.

Преди децата да се отдадат на весели игри, задължително проверете дали сте сглобили батута както трябва. Много е важно закрепващите елементи да са достатъчно затегнати и стабилни.

Сподели с приятели!

Author: admin

Павел Джунев