Инструменти за различни поводи


Пробиване на дупка в стената, за да окачите картина, аплика или стойка за лампа, сглобяване на ново компютърно бюро или прът за завеси, смяна на пантите на вратата на кухненския шкаф – с подръчните инструменти можете да изпълните тези задачи.
Инструменти, които са необходими в такива случаи:

– перфоратор и няколко свредла с диаметър от 6 до 12 мм;
 – малка електрическа бормашина и комплект бормашини;
 – чук, клещи, няколко отвертки с различни размери, четиристранно шило;
 – рулетка 3-5 метра, ниво 40-60 см;
 – асортимент от крепежни елементи: дюбели, винтове, пирони.

 Перфоратор. Това е основен инструмент за пробиване на дупки в бетон – няма с какво да го замените. Най-простият и с най-ниска мощност модел ще ви подхожда. Ако продавачът ви убеди да „вземете този малко по-скъп, но по-добър“, не забравяйте – не купувате перфоратор, а дупки в стената.

 Винтоверт. Ще оцените удобството на този инструмент по време на сглобяването на корпусни мебели, тоест когато трябва да затегнете много винтове и винтове: това ще ви спести много време и усилия. Препоръчително е да изберете евтин модел с мрежово захранване – батериите в преносимите модели безвъзвратно стареят в рамките на две до три години, губят капацитет и инструментът отказва.

Отвертките и клещите могат да се използват по същия начин, както при електрическите работи. Изберете рулетка с широка лента – тя е по-скъпа, но по-удобна за използване. Когато купувате нивелир, уверете се че е точен: поставете го на хоризонтална повърхност и го прикрепете към вертикална стена – проверете показанията.

Къде и как да съхранявате инструменти?
Свредлото за чук обикновено се продава в калъф, в който е удобно да се съхранява. За останалите инструменти вземете просторна пластмасова кутия с отделения. Ако не можете да закупите специална кутия за инструменти, може да приспособите стар куфар или чанта за съхранение на инструменти.

Безопасността на първо място
Тъй като говорим за инструменти и аксесоари за домашния майстор, нека разгледаме мерките за безопасност от този ъгъл.

Погрижете се за себе си и поставете в кутията с инструменти:


 – предпазни очила с добро стъкло, което не изкривява предметите;
 – трайни, но по възможност тънки ръкавици;
 – тапи за уши;
 – електрически удължителен кабел с мощност от поне 2000 вата.

И основният съвет: ако все още не сте готови да направите нещо със собствените си ръце, потърсете помощ от опитни и знаещи хора.

Сподели с приятели!

Author: admin

Павел Джунев