Видове плугове и избор на най-подходящия

Плуговете са прикачен инвентар към тракторите, който се използва за обръщане на почвата и подготовката на земята за сеитба. Изборът на тази земеделска техника е от съществено значение за постигане на оптимални резултати в земеделието.

Все повече земеделци избират да закупят високо ефективни плугове MASS, заради високото качество на този прикачен инвентар и ефективността, която селскостопанската техника осигурява, но има и неща които трябва да се вземат предвид, преди закупуването на този продукт.

Тук ще разгледаме защо земята трябва да се обработва с плуг и как да изберем най-подходящия за типа култура, размера на нивата и възможностите на трактора, на който ще се постави прекачения инвентар.

Защо да ползваме плугове?

Плуговете са изключително важна селскостопанска техника в работата на съвременното земеделие.

С тяхна помощ почвата се обръща по-лесно и бързо, което е задължителен процес при подготовка на земята за сеитба. Това спомага за отстраняване на грудките, които са се получили през зимата или след предната реколта.

След обръщането на почвата спомага за  подобряване дренажа ѝ, което позволява на водата да проникне на по-дълбоко в земята. Така излишната вода се оттича по-лесното и се намаля риска от задържане на влага.

Използването на тази селскостопанска техника помага и за размиване на плевелите, което е препоръчително, за да бъдат махнати без използването на пестициди, които могат да навредят и на реколтата. Премахването на тези неблагоприятни за земеделието растения подобрява условията на растеж на засадената култура.

Тези селскостопански иснтрументи могат да се използват за равномерното разпределение на торовете в почвата, което ще подобри качествата ѝ и ще спомогне за по-добра реколта.

Според културата

Когато се избират тези селскостопански иснтрументи е ключово да се знае вида култура, който ще се отглежда след обработката на земята. Това е важно, защото различните видове насаждения имат своя специфика при обработката на почвата като дълбочина и разстояние между редовете.

  • Зърнени –  За културите като пшеница, царевица и ечемик, се препоръчват плугове, които осигуряват добра дълбочина на обработка и равномерно разстояние между редовете.
  • Зеленчуци и градински – За тези тип земеделски продукти, които изискват по-фина обработка на земята, се използват плугове с по-ниска мощност и възможност за регулиране на дълбочината.
  • Лозарство – Тези насаждения изисква специализирани селскостопански иснтрументи, които са разработени специално за тях. Те са компактни, с малка ширина и могат да проникнат дълбоко в почвата, без това да увреди корените на лозята.

Според трактора

Когато се подбира плуг, който ще се използва като прикачен инвентар към трактора, трябва да бъде съобразен с типа на МПСто с който ще бъде използван.

Плугът трябва да бъде съобразен с мощността на трактора, за да може да се извършва  ефективно и безпроблемно обработване на почвата.

При избор на плуг е важно да се провери дали той е съвместим с прикачването и хидравличната система на трактора, за да може да се предвижва и работи пълноценно.

Според размера на нивата

Размерът на нивата е още един важен фактор при избора на тези земеделска техника. Ширината и дължината ѝ, както и от общата площ на земята, която ще се обработва, трябва бъдат взети предвид, когато се прави покупка на тази селскостопанска техника.

За малки нива и ограничени пространствени условия са подходящи по-компактни и маневрени плугове, които могат лесно да се управляват.

За по-мащабните полета е препоръчително да се използват по-големи модели, които могат да покрият огромно количество площ за кратко време.

Видове плугове

Разнообразието от плугове, които се срещат на пазара, различаващи се по конструкция и функционалност, могат създадат затруднение при избора на тази важна земеделска техника. Добре е да се знае каква е разликата между тях, за да може да се направи информиран избор при покупка.

  • Конвенционални – Това е най-разпространената селскостопанска техника от този тип. Техните остриета за рязане на почвата са вдлъбнати, което помага за лесното рязане на почвата. На много от тези модели може да се регулира дълбочината на обработката, което ги прави подходящи за различни видове почва.
  • Обръщателни – Този тип плугове обръщат почвата чрез остриетата, като пренася горните слоеве на пръстта и ги поставя под долните. Това помага за обработката на почвата и спомага за премахването на плевелите, като по този начин създава благоприятна среда за кулминация на избраната култура.
  • Олекотени – Тази земеделска техника се отличава със специфичен дизайн и технически характеристики, които да намалят натоварването върху трактора, както и  риска от компактирането на почвата.
  • Лозарски – Този тип плугове са специално предназначени за обработка на почвата в лозарски насаждения. Благодарение на специалния си дизайн те могат лесно да преминат през тесните редове на нивата, без да нараняват лозите. Специалната форма на остриетата им дава възможност да проникнат в почвата, предотвратявайки нараняването на корените на растението.

Това са едни от най-важните неща, който всеки земеделец трябва да знае при избора на плуг за своята нива.

Сподели с приятели!

Author: admin

Павел Джунев