Село Долен – едно от най-красивите български села

Селото много често се бърка с Ковачевица, но си приличат по нещо важно, а именно – покривните конструкции!

Селото е разположено в западната част на Родопите, на около 26 км от Гоце Делчев и на 128 км от областния град Благоевград. Селото е високопланинско и се намира на 1020 м н.в.

Село Долен е създадено през ХVІ в. от българи, търсещи спасение от насилственото помохамеданчване.

По време на Възраждането (XVIII-XIX век) селото е процъфтявало, а местните хора се занимавали с отглеждането на тютюн и добитък, със златарство и кираджийство (превоз на товари).

Заради запазените си къщи от периода на Възраждането, през 1977 г. с брой 73 на Държавен вестник селото е обявено за исторически и архитектурен резерват. Резерватът обхваща 70 сгради паметници на културата.

Задължително е да посетите и църквата „Св. Никола”, построена през 1834 г. заедно с килийно училище, която впечатлява с иконостаса и иконите си.

Тесните калдъръмени улички са изключително атрактивни и пазят вида си отпреди два века. Други интересни забележителности са кръстовището „Кавалите”, Николовската чешма и чаршийската улица.

Гоцеделчевското село е предпочитана дестинация за туризъм, като изключително важно е да споменем, че нощувките стават в стари, автентични къщи, предимно изработени от дърво.

Няма как да не споменем, че в селото всяко лято се провеждат редица фестивали.

Transfiguration е един от вълшебните фестивали, които ще Ви накара да заобичате различната музика и изкуство.

На този фестивал човекът и планината потъват в собствената си приказка… Думите в този случай са излишни, тъй като не може да се опише присъствието на подобно събитие.

Много фолклорни фестивали също се правят в селото. През 2018 година се проведоха редица фолклорни събития.

Ако търсите различна почивка, на място, в което всяка уличка, всеки метър крие особен чар, място, което ще Ви върне в древността на България и ще се изумите от красотата на България, то смело го планувайте и посетете!

Нощувките в старинните къщи не са никак скъпи! Варират между 20 и 60 лева.

Сподели с приятели!

Author: admin

Павел Джунев