Село Аспарухово, Варна

Аспарухово е село в Североизточна България. То се намира в община Дългопол, област Варна, на р. Луда Камчия, на брега на язовир Цонево. Стари имена: Овчага и Чѐнге.
Селото е в северните склоновете на Източна Стара планина в началото на прохода през Балкана, на пътя Айтос – Провадия, на брега на р. Луда Камчия. Отстои на 85 км от гр. Варна, на 33 км от гр. Провадия, на 48 км от гр. Карнобат. Селото се намира на пътя Айтос – Провадия.
На ЖП гара Аспарухово спират пътническите влакове за Варна, Шумен и Карнобат и Бургас.
В Аспарухово успешно се развива селският туризъм, заради уникалната природа на Балкана и възрожденския бит. Селото се намира в непосредствена близост до язовир Цонево и природния феномен „Чудните скали“. През топлата част от годината е посещавано от много туристи заради добре развития селски туризъм и красивата природа. Също можете да се насладите на разходка по язовира и риболов по река Камчия.
Хората, които са родом от село Аспарухово,обичат своя роден край и искат красотата и очарованието на земята им да бъдат признати и оценени от другите. Разполагаме с много информация, а също така и снимков материал за селото. В социалните мрежи, и по-точно във Фейсбук, има направена група – село Аспарухово,Варненско. Заповядайте заедно да популяризираме и малките прекрасни селца в България!

Сподели с приятели!

Author: admin

Павел Джунев