Корнизи за баня: разновидности и избор

Навеси за баня

Корнизите са незаменима част от интериора на всяка баня. Те не само качествено предпазват подовата настилка и стените на банята от пръски вода, но и ефективно зонират помещението. В този материал ще се запознаете със сортовете корнизи за батерии, както и с характеристиките на избора и монтажа на тези конструкции.

Характеристики и предназначение

    Сред елементите, които формират интериора на банята, именно завесата и корнизът, върху който е разположена, могат да бъдат разграничени. Този елемент играе същата важна роля във вътрешния вид на стаята като декорацията на стени и подовата настилка. Основната задача на корнизите за завеси е да държат завесата за баня – съвместният дизайн на тези елементи е в състояние да изпълнява няколко задачи:

•        Защита – Подовото покритие в банята ще се покрие с времето от пръскащата вода, която се пръска по стените, докато използвате душ. Този проблем е особено актуален за баните в тъмен стил. В същото време правилно поставеният прът със завеса помага да се задържат водни пръски и не им позволява да развалят декорацията на стаята.

•        Комфорт и топлина – Завесата относително качествено ограничава потока пара, който се образува по време на гореща баня или душ. Също така, прът за завеса със завеса за баня може да създаде място за уединение в банята. Всичко това ви позволява да измиете лицето си не само в топлина, но и в комфорт.

•        Разделяне на пространството – Корнизът е идеално средство за зониране на стая. Това важи особено за апартаменти с комбиниран душ и тоалетна или за бани с нестандартно оформление.

•        Стил – Корнизът, както и завесата, поставена върху него, могат да допълват, разреждат или освежават определен интериор на банята.

Видове конструкции

   В началото на 21-ви век, при създаването на корнизи за бани, започнаха да се използват разнообразни материали с различни форми и системи за закрепване.

По-долу са най-често срещаните видове корнизи:

    Радиална, полукръгла или дъгообразна – Този тип корниз е идеален за ъглови, кръгли, асиметрични или овални вани, които се монтират близо до стените на стаята. По правило такива корнизи имат уникална дъгообразна форма и са прикрепени със специални крепежни елементи към съседните стени. Размерите на такива корнизи обикновено се избират въз основа на индивидуалните предпочитания на клиента.

   За да осигурят допълнителна безопасност, такива пръти за завеси обикновено се монтират на вертикални стълбове – последните не позволяват на дъгата да увисне под тежестта на завесата. Освен това тези модели могат да бъдат двойни – тоест имат няколко реда наведнъж и дори държачи за кърпи.

    Г-образна – Тази опция е чудесна за ъглови или правоъгълни бани. Дизайнът на такъв корниз обикновено включва метална тръба (с напречно сечение най-малко 20 мм), огъната под ъгъл от 90 градуса и прикрепена към две съседни стени. Обикновено тези видове държачи са направени изключително от трайни материали, които ще могат да издържат на натоварването от тежка мокра завеса.

    U-образен корниз – универсална опция за овални или кръгли вани, монтирани близо до стените. Този корниз също е солидна тръба, но последната е огъната под прав ъгъл вече на 2 места, образувайки буквата „P“. Този тип държачи е по-рядко срещан и обикновено се изработва по поръчка.

Източник: e-broshura.com

Сподели с приятели!

Author: admin

Павел Джунев